Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 20 eur ob nakupu nad 200 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Otroške sobe

Otroška soba je otrokov svet v malem, saj na enem mestu združuje več namenov in prostorov: spalnico, igralnico, kotiček za ustvarjanje, učenje in sprostitev.

Skozi obdobje odraščanja se nenehno razvijajo otrokovi interesi in življenjski pogledi, zanimajo ga najrazličnejše dejavnosti in aktivnosti. Zato je pomembno, da že na samem začetku oz. še pred nakupom dobro razmislimo, katere funkcionalne elemente naj otroška soba vključuje, da bo zadostila otrokovim potrebam in počutju danes, ko je še dojenček, kot tudi kasneje v najstniških letih.

 

Vrste otroških sob | Pogosta vprašanja pred nakupom | Proizvajalci otroških sob

Otroške sobe

Kako izbrati primerno otroško sobo?

Kot smo že omenili, je prvo pravilo izbire primerne otroške sobe temeljit razmislek. Pri izbiri moramo biti pozorni na več dejavnikov:

  • Dobro počutje,
  • varnost,
  • namen,
  • zanimanja otroka.

K dobremu počutju pripomoremo s pravilno izbiro barv pohištva.

Pomembno je, da bo otrok lahko koristno in enostavno uporabljal pohištvo, zato naj bodo prilagojeni njegovi velikosti in starosti ter na dosegu roke. Zato odsvetujemo uporabo visokih polic in visokih omar, saj bi lahko otrok začel nanje plezati in po nesreči padel.

Otroci potrebujejo veliko shranjevalnega prostora za vse igrače in pripomočke, ki naj bo enostavno dostopen, saj želimo otroka s tem tudi naučiti organiziranosti. Tako bo po vsakem igranju otrok lahko sam pospravil svoje igrače.

Pohištvo naj bo iz vzdržljivih in kompaktnih materialov, saj načrtujemo otroško sobo za daljše časovno obdobje.

Velikokrat otroci dobijo obiske oz. prijatelje na obisk, zato imejte v mislih dovolj prostora še za pomožno ležišče, kjer bodo prijatelji lahko prespali čez noč. Ena od opcij je vgradnja dodatne postelje, ki se lahko izvleče iz obstoječe postelje.

Vrste otroških sob

Soba za dojenčka

Otroška soba za dojenčka

Najpomembnejši element otroške sobe za novorojenega člana družine je zagotovo posteljica, ki jo bo vaš malček uporabljal vsaj 2 leti. Zato naj bo posteljica stabilna in čvrsta, saj mora kasneje zdržati tudi razposajeno skakanje in plezanje otroka. Če vam primanjkuje prostora, lahko v posteljico vgradimo tudi predale za posteljnino in ostale stvari.

Odsvetujemo tudi uporabo pomičnih stranskih letvic zaradi varnosti otroka (da se ne zatakne), zato naj bo ograja statična in nepremična. Barve pohištva in sten naj bodo umirjene in pomirjujoče, ne preveč žive. Hkrati je pametno, da ostale elemente, kot so garderobna omara, police, (previjalna) miza načrtujemo za vnaprej, tako da se bo otrok v sobi počutil dobro in sproščeno ter jih bo lahko enostavno kasneje tudi uporabljal.

Predšolska otroška soba

Otroška soba za predšolskega otroka (od 2 do 6 let)

Otroška soba bo že po prvih dveh letih doživela majhno spremembo, saj bo počasi potrebno posteljico zamenjati za pravo posteljo. Kot smo že omenili, naj postelja vključuje tudi izvlečno pomožno ležišče za prijatelje. V tem času bomo previjalno mizo preuredili v pisalno, prav tako pa bomo lahko nežne barve zamenjali z novimi oz. rahlo osvežili videz otroške sobe.

Pomembno je, da bo imel otrok na voljo dovolj elementov in prostora za igranje ter bo enostavno dosegel vse svoje najljubše igrače.

Zabavna otroška soba

Otroška soba za šolarja (od 7 do 14 let)

Otroška soba za šolarja bo posebno zavetišče za otroka, saj bo v njej prebil mnogo več časa kot prej – sedaj bo na vrsti več učenja, pisanja domačih nalog, branja, prav tako pa športnih in kulturnih dejavnosti, zato naj bodo garderobne omare prostorne, z veliko predali in policami, pisalna miza pa velika tudi za računalnik.

Počasi bo potrebno razmišljati tudi o nadgradnji postelje in jo zamenjati z večjo, kar bo koristno tudi v kasnejših zrelejših letih.

Mladinske sobe

Mladinska soba (od 15 do 19 let)

Zadnja faza »razvoja« otroške sobe je mladinska soba, ki bo postala otrokovo oz. najstnikovo zavetišče, kamor po navadi starši nimajo vstopa...

Tako kot otroška soba je tudi pri opremljanju mladinske sobe potrebno upoštevati, da bodo otroci sobo uporabljali za učenje, počitek in druženje s prijatelji. Poleg večje mize, širše postelje in prostorne omare je smiselno umestiti tudi manjšo sedežno garnituro ali preprost kavč, kamor se bodo lahko udobno posedli prijatelji. Lahko pa tudi že z nekaj blazinami in preprogo ustvarimo kotiček za sproščanje.

Stene lahko opremimo z grafiti ali modernimi tapetami, namestimo lahko visečo mrežo.

Pogosta vprašanja pred nakupom otroške sobe

Katere barve naj bo otroška soba?

Otroška soba naj bo na začetku v zgodnjih letih bolj preproste, svetle barve in univerzalna ter primerna tako za deklice kot dečke. Kasneje lahko sobo enostavno prebarvamo v bolj žive odtenke. Predlagamo vam, da se o izbiri barve posvetujete tudi z vašim otrokom in upoštevate njegove želje. Prav tako pa je pomembno vedeti, da določene barve spodbujajo otrokovo ustvarjalnost in povečujejo koncentracijo (npr. rdeča, oranžna, rumena), medtem ko modra, roza in zelena delujejo pomirjujoče. S toplimi barvami bomo dosegli učinek veselja, udobja in domačnosti. Hladne barve pa lahko vseeno imajo pomirjevalni učinek, hkrati pa z njimi majhno otroško sobo optično povečamo.

Odgovarjamo na pogosta vprašanje pred nakupom otroške sobe

Proizvajalci otroških sob

Otroška soba Rimobel

Otroške sobe Rimobel

Rimobel je njvečji španski proizvajalec pohištva. Otroške sobe so unikatnega dizajna, živahnih barv, izjemne kvalitete in dostopnih cen. Proizvajalec je zasnoval otroške sobe tako, da so zelo prilagodljive vam, kot končnemu kupcu. Po želji lahko spreminjate barve pohištva, prilagajate dolžino pisalne plošče na centimeter natančno ali prilagajate višino ter globino omare.

Ker je pohištvo Rimobel izdelano zelo kvalitetno bo zaradi svoje kvalitete tudi zdržalo zelo dolgo. Vsi predali in vrata se mehko zapirajo. Police so debele 30 mm, fronte 19 mm medtem ko hrbet 10 mm. Vse površine so prekrite z melaminom najboljše kakovosti, odporim zoper praskam in nezaželenim madežem.

Povezava na otroške sobe Rimobel
Otroška soba Parisot

Otroške sobe Parisot

Vse skupaj se je začelo pred 80 leti, ko je Jacques Parisot, dizajner in proizvajalec ustanovil podjetje, ki bo proizvajalo izdelke iz iverne plošče z minimalno škodljivih emisij. Parisot je danes vodilni francoski proizvajalec pohištva in zaposluje več kot 700 ljudi ter prodaja svoje pohištvo v več kot 70 različnih držav po svetu. Ima svojo lastno proizvodnjo iverne plošče in izdeluje pohištvo za vse prostore našega doma. Najbolj znan je po svojih otroških sobah.

Otroške sobe Parisot so vedno nekaj posebnega. Odlikuje jih edinstven dizajn in zelo dostopne cene. Verjamemo, da vsak lahko najde svojo najljubšo, saj je izbira res ogromna. Za varnost vedno poskrbi saj tam kjer je večja obremenitev otroka na pohištvo, proizvede debelejšo iverno ploščo. Kot primer lahko navedemo, da pri stranicah postelje uporabi iverno ploščo debeline 22mm. Na vse otroške sobe proizvajalca prejmete tudi 1 leto garancije.

Povezava na otroške sobe Parisot
Pohistvo za otroke Gautier

Otroške sobe Gautier

Gautier je francoski proizvajalec predvsem modernega pohištva za posameznike kakor tudi podjetja. Nahaja se na zahodu Francije. Njegove otroške sobe odlikuje kvaliteta, privlačen dizajn in kar 5 let garancije. Pohištvo spada v nekoliko višji cenovni razred. Je prvi pohištveni proizvajalec, ki je priskrbel vse tri certifikate ISO9001 (Vso pohištvo, ki ga izvaža je atestirano), ISO14001 (eko pristop do okolja) in OHSAS 18001 (varnost pri delu). Vsako leto je prisoten tudi na največjem pohištvenem sejmu za visok cenovni razred v Milanu, kjer si ga lahko ogledate tudi v živo.

Povezava na otroške sobe Gautier
Gami proizvajalec otroških sob

Otroške sobe Gami

Ker si ne moremo vsi privoščiti Gautier otroške sobe, se je proizvajalec domislil cenejše linije pohištva, ki jo je poimenoval GAMI. Tudi ta kolekcija se je pokazala kot zelo zanimivo in na trgu požela večiko zanimanja. Otroške sobe so kvalitetno zelo dobro izdelane in vizualno zanimive. Proizvajalec odobrava 2 leti garancije na pohištvo, kar je tudi zelo veliko. Kolekcijo Gami si lahko vsako leto ogledate januarja na pohištvenem sejmu v Kolnu v Nemčiji.

Povezava na otroške sobe Gami
Otroško pohištvo proizvajalca Wimex

Otroške sobe Wimex

Proizvajalec Wimex prihaja iz Nemčije. Pohištvo proizvaja od leta 1990 in je prisoten že v več kot 50 državah po svetu. Znan je po zelo nizkih cenah a vseeno dobri kvaliteti pohištva. V svoje garderobne omare namešča mehko zapiranje vrat kar je prava redkost za ta cenovni razred. Otroške sobe so vizualno zelo zanimive in zelo prodaljive. Pravi prodajni hit je otroška soba Kira.

Povezava na otroške sobe Wimex
Pohišto Schardt sobica za dojenčka

Sobice za dojenčke Schardt

Vse sobice za dojenčke Schardt so resnično dobre kvalitete in narejene z okolju prijaznimi barvami. V podjetju Schardt se uporabljajo samo nestrupene barve v skladu s standardi DIN 53 160 ter EN 71-3. VSe sobice (z izjemo Classic) so opremljene z mehkim zapiranjem vrat kakor tudi predalov. Kupec prejme tudi 2 leti garancije na pohištvo. Proizvajalec ponuja zraven pohištva tudi zelo široko izbiro tekstilija, ki ga lahko zraven dokupite. Vse posteljice imajo dno nastavljivo na 3 višini, kar omogoče odlično prilagajanje glede na otrokovo rast. Pohištvo je 100% razgradljivo.

Povezava na sobice za dojenčke Schardt
Sobice za novorojenčke

Sobice za novorojenčke Geuther

Sobice za novorojenčke Geuther veljajo za zelo kvalitetne in varno izdelane. Proizvajalec odobrava na večino sobic kar 5 let garancije. Pri vseh programih se predali in vrata mehko zapirajo. Vse posteljice imajo dno nastavljivo na 3 višini, kar omogoče odlično prilagajanje glede na otrokovo rast. Ko otrok zraste lahko ograjico postelje odstranite in dalje posteljo uporabljate kot "mini posteljo" za prehodno obdobje do odraslega ležišča 90 x 200 cm. Pohištvo je 100% razgradljivo.

Povezava na sobice za dojenčke Geuther