Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Kako Opremiti Otroško in mladinsko Sobo?

Otroške sobe so moja strast in vedno z navdušenjem iščem različne rešitve kako stranki opremiti otroško oziroma mladinsko sobo.  Rad imam zapletene ozke prostore in iščem rešitve kjer jih mogoče drugi ne najdejo. Sami nismo mizarji a se z nekaterimi našimi proizvajalci, ki so se specializirali v izdelavo otroške sobe po meri lahko zelo prilagodimo večini zahtevnih prostorov.

Načrt otroške sobe

Načrt otroške in mladinske sobe nam je pomemben predvsem če se odločite za naš program po meri Compactos. Program je zelo inovativen in nam omogoča izkoristiti prav vsak centimeter prostora, ki nam je na voljo. Prednost prilagajanja po meri je v tem, da bolje izkoristimo prostor na eni polovici sobe, z namenom, da bi otroku omogočili več prostora za gibanje / igranje na drugi strani sobe.

Kaj potrebujemo da izmerite v vaši sobi:

 1. Širina in dolžina in višina otroške  oziroma mladinske sobe
 2. Širina vhodnih vrat in oken
 3. Kje točno se nahajajo vhodna vrata in okno.
 4. Višina od tal do okenske police, da vidimo ali lahko vlečemo pisalno mizo pod oknom.
 5. Dimenzija radiatorja v kolikor ga imate in njegovo točno lokacijo v prostoru.
 6. Višina od tal do vrha radiatorja, da vidimo ali lahko pisalno mizo postavimo med njim in oknom.
 7. Če je spuščen strop / mansarda potrebujemo najvišjo in najnižjo točko. Potrebna nam je tudi informacije kje se strop začne spuščati.

Spodaj sem na hitro narisal preprosto skico iz katere razberemo večino oziroma vse poztrebne podatke, da vam pripravimo 3D izris, ki je pri nas brezplačen.

Načrt otroške sobe

Kam postaviti pisalno mizo?

Ko dobim načrte otroške sobe, sam rad prvo pogledam kje imate okno, koliko je od tal. Moje priporočilo in želja je, da pisalna mize, če je le mogoče stoji pod oknom, da vaš otrok prejme kar se da veliko naravne svetlobe. S programom Compactos imamo zelo veliko različnih možnosti, kako to izpeljati.

 1. Pisalna miza je lahko čez celotno širino sobe – levo služi kot nočna omarica medtem kodesno pisanju domačena naloge itd. Imejte v mislih da se dolžina plošče lahko naroči na centimeter natančno vse do 300 cm dolžine.
 2. Pisalo mizo vlečemo direktno iz postelje – Otroške sobe Compactos imajo tukaj res odlično rešitev, ko lahko stranico pisalne mize pritrdimo na posteljo. S tem omogočimo, da se predali spodaj normalno odpirajo. V kolikor bi imeli tipsko pohištvo, bi potrebovali omogočiti vsaj pol metra razmika med posteljo in pisalno mizo in bi s tem omejili prostor, ki bi drugače ostal za igranje.
 3. Izvlečna pisalna miza – Če imate balkonska vrata kot edini vir naravne svetlobe in ne moremo pisalno mizo montirati pod okno, razmislite o izvlečni pisalni mizi. Ko jo potrebujete, jo postavite pod okno in enostavno zaprete, ko želite prehod na balkon.
 4. Pisalna miza za dva otroka – Če imate dva otroka lahko na zanimiv način rešimo pisalni del otroške sobe z veliko ploščo in predalnikom na sredini.

Kam postaviti otroško posteljo?

Lokacije otroške postelje navadno ni pomembna in jo načrtujemo tam kjer je mogoče – nam prostor to dopušča. Izjema je, ko planirate TV priključek in želite da je sama postelja nasproti njega. Ko pogledam prostor navadno planiram tako da začnem z garderobno omaro pri vratih, nadaljujem s posteljo in zaključim s pisalno mizo pod oknom (če je le mogoče). Zna se zatakniti, ko je prostor zelo majhen in je premalo prostora za normalni sestav dvodelne omare in otroške postelje zraven njega. Na srečo ima proizvajalec Rimobel rešitev tudi za majhne prostore in sicer omaro ki se lahko prisloni tik ob vzglavje s sprednjim delom in je tako končna dimenzija skupaj s posteljo cca 260 cm.  Najpopularnejši dimenziji postelj za otroško sobo sta 90 x 200 in 120 x 200

omara za vzglavjem otroške postelje

Če je prostor zelo ozek pridej v poštev tudi pstelje v omari oziroma kot radi rečemo omarne postelje. Z njimi lahko prihranimo ogromno in in predvsem omogočimo otroku prostor za igro, ko je le ta zaprta.

odprta omarna postelja

otroške postelje v omari

V kolikor je otroška soba za dva otroka in prostor ni dovolj velik za ločeni postelji, uporabimo pograd. Je odlična rešitev za majhne prostore. Ključno je, da pri nakupu nadstropne postelje v ospredje postavimo na varnost in kvaliteto izdelave pred samim izgledom. Spodaj na sliki, je naš najbolje prodajan pograd na spletu White za katerega prejemamo odlične povratne informacije naših zadovoljnih kupcev.

Pograd s stopnicami White

Pograd s stopnicami White

Kako veliko garderobno omaro potrebujemo v otroški sobi?

Velikost garderobne omare je stvar vsakega posameznika, res pa je, da se trudimoin  pri načrtovanju otroške sobe vrišemo vsaj dvodelno omaro in kakšen knjnižni poličnik. Saj veste – odlagalnega prostora ni nikoli premalo. Kot tipske otroške sobe z zelo široko ponudbo posameznih elementov lahko izpostavim program Kiki, ki se nam odlično prodaja. Ponuja izjemno razmerje med ceno in kvaliteto. Nasplošno s celotnim programom proizvajalca Jela imamo izjemno dobre izkušnje in povratne informacije naših kupcev. Priporočam!

sestav kiki otroske sobe jela

Kako opremiti tipsko otroško sobo?

Tipske otroške sobe so navadno ugodnejše saj jih lahko proizvajalci vnaprej proizvedejo. Navadno v samem dizajnu ni veliko prilagajanja in barvnih možnosti kar pa ne pomeni da niso zanimive in lepe. Nasprotno – tipske otroške sobe imajo navadno več karakterja kot tiste po meri in delujejo manj monotono.

Pred kratkim smo se dogovorili za sodelovanje s Turškim proizvajalcem Cilek, kateri je zelo močen prav v “dizajnu s karakterjem”. Njegove sobe so polne življenja in veliko polaga na samo kvaliteto izdelave. V kolikor je vaš prostor velik in dopušča postavitev elementov tako da se vse normalno odpira in da ne deluje preveč zaprto vsekakor priporočam, da si ga podrobneje ogledate.

Na koncu je pomembna kvaliteta in kako je poskrbljeno za varnost same otroške sobe. Ti problemi nastanejo predvsem pri cenovno zelo ugodnih proizvajalcih. Uporablja se zelo tanka iverna plošča za izdelavo in kar je najhuje ponekod tudi oštri robovi, kar je za mene seveda nesprejemljivo. Robovi morajo biti ABC zaščiteni povsod, kjer se lahko otrok udari.

Pogosta vprašanja

Zakaj izbrati Otroške sobe po meri?

Če imamo majhen prostor, vsak centimeter šteje. Z inovativnim rešitvami, lahko prostor pa če je še tako majhen odpremo. S tem omogočimo otroku zadosti prostora za igro in učenje. Da je otroška soba po meri, ne pomeni, da jo potrebuje izdelati mizar. Če proizvajalec kot je naš Rimobel, ki omogoča prilagajanje dimenzije omar, pisalnih miz in postelj, se lahko doseže že ogromno. Osebno, če pretehtam med mizarjem in proizvajalcem, ki proizvaja otroške sobe zadnjih 50 let in se konstantno trudi z inovativnimi rešitvami izboljšati njeno uporabnost in stabilnost vsekakor izberem slednjega. Po drugi strani – če bom rabil garderobno omaro po meri v spalnici do stropa, bo najverjetneje izbral mizarja.

Kakšna je standardna višina pisalne mize v otroški sobi?

Standardna višina pisalne mize v otroški sobi je 75 cm. Standard lahko odstopa za 2 centimetra v katerokoli stran. pri proizvajalcih otroških sob po meri, v kolikor nam radiator ali okenska polica nagaja nekoliko povišamo to višino do 10 cm. Otrok uporablja tako ali tako v večini primerov pisarniški stol s plinskim dvigom in se lahko prilagodi nekoliko bolj nestandardni višini. Če se seveda kakorkoli da, se držimo standardov.