Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Kako pobarvati stene otroške sobe?

kako pobarvati stene otroške sobe

Kako pobarvati stene otroške sobe?

Ustvarjanje popolnega prostora za vašega otroka ni le pobarvati stene otroške sobe ampak gre za oblikovanje okolja, ki podpira njihovo srečo in rast. Po našem mnenju lahko barve, ki jih izberemo pomembno vplivajo na razpoloženje otrok in njihovo splošno počutje. Zelo pomembno je razmišljati o tem, kako različni odtenki barv vplivajo na nas. Otroška soba, pobarvana v pomirjujočih barvah, lahko spodbuja mirnost in počitek, medtem ko živahne barve lahko stimulirajo igro in kreativnost. 

Razumevanje psihologije barv

Zanimivo pri psihologiji barv je njen vpliv na naša čustva in vedenje. S pravo kombinacijo odtenkov lahko pričaramo popolno vzdušje za našega otroka. 

  • mehki modri odtenki lahko vzbujajo občutke mirnosti in spokojnosti
  • svetlo zelene barve spominjajo na naravo, kar prinaša občutek ravnovesja in harmonije v prostor.
  • Nežni odtenki sivke oziroma lavande sproščujočajo in prispevajo k dobremu nočnemu počitku.
  • roza barva simbolizira prijaznost in nežnost

Ko gre za kombiniranje barv, smo zagovorniki ravnovesja. Uporaba pastelnih in subtilnih odtenkov lahko doda prostoru globino brez preobremenitve čutov. Žive barve so dobrodošle a le na določenih predelih otroške sobe, da ne prevladajo nad prostorom.

Kako izbrati pravo barvo za otroško sobo?

Ko se odločamo o najboljši barvi za otroško sobo, nam je jasno, da izbrana barva ne prekrije le stene ampak ustvari vzdušje in vpliva na čustva našega otroka. 

Modra barva je zelo popularna med fanti

Pri se zelo priljubljeni modri odtenki, kot že zgoraj omenjeno pomirjajo.  Nežni odtenki modre so znani po tem, da pomagajo zmanjševati stres in anksioznost, zaradi česar so idealni za prostor, kjer se lahko vaš otrok sprosti in dobro spi. Poleg tega modra barva spodbuja intelektualno delovanje in koncentracijo, kar je še posebej koristno za šolsko starost, ko je učenje in osredotočenost ključnega pomena. Modra je tudi barva, ki simbolizira zaupanje in odgovornost, zato lahko pomaga ustvariti okolje, ki spodbuja te vrednote v otrokovem vsakdanjem življenju.

Pri otroških sobah za fante so modri odtenki odlična izbira. Ta barva ne ustvarja le občutka miru, ki prispeva k boljšemu spancu, ampak tudi spodbuja intelektualno delovanje in koncentracijo. Je odlična izbira za spodbujanje podzavestne podpore učenju in razvoju odgovornosti. Modra simbolizira zaupanje, kar je temeljnega pomena za ustvarjanje zdravega in spodbudnega okolja, ki otrokom omogoča, da se učijo in razvijajo. Pri izbiri odtenka je pomembno, da najdete pravo ravnovesje. Pretemna ali preintenzivna barva lahko delujejo nasprotno in povzročajo občutek žalosti ali preveč mirnosti, kar lahko zavira igro in energijo, ki sta prav tako pomembni za otrokov razvoj.

barvanje stene otroške sobe za punce

Roza in odtenki sivke so zelo popularni med puncami

Roza barva in odtenki sivke so pogosto izbrani pri otroških sobah za punce, saj simbolizirajo nežnost, prijaznost in pomirjajoče učinke. Roza, v svojih svetlejših variantah, lahko ustvarja občutek topline in udobja, kar je pomembno za prostor, kjer otroci preživijo veliko časa. Sivka pa ima podobno kot modra pomirjujoč učinek in je znana po tem, da lahko prispeva k boljšemu spancu, še posebej v pastelnih tonih.

Da bi se izognili občutku monotonega prostora, je smiselno razmisliti o kombiniranju različnih odtenkov ali celo dodajanju kontrastnih barvnih poudarkov, ki prinašajo dinamiko in globino v prostor. Na primer, svetlo roza stene lahko oživimo z barvnimi poudarki v živahnih odtenkih, kot so rumena, zelena ali oranžna, ki prinašajo veselje in spodbujajo otrokovo domišljijo. Sivkaste oz. nežne lavanda tone pa lahko popestrimo z dekoracijami v toplih barvah, kot je toplo roza ali nežna rumena, da preprečimo občutek hladnosti.

Priporočljivo je tudi upoštevati, da se otrokovi okusi spreminjajo s starostjo. Čeprav je modra morda idealna barva za mlajšega otroka, se lahko starejši otroci odločijo za bolj raznolike palete. Svetujemo, da vključite otroka v izbiro barve, kar je tudi dober način za spodbujanje njihove kreativnosti in občutka za lastno odločanje. 

 

Za dodatno poživitev stene lahko uporabite odstranljive stenske nalepke, umetniška dela ali druge dekorativne predmete, da dodate barvo in osebnost brez dolgotrajne zaveze določeni barvi. Druga možnost je uporaba tako imenovane “accent” stene, kjer je ena stena pobarvana v izrazitejši ali temnejši odtenek, ostale pa ostanejo v bolj nežnih tonih. To lahko doda dinamičnost in globino prostoru, hkrati pa omogoča lažje spreminjanje, ko otrok raste.

Kreativne ideje za oblikovanje otroške sobe

Pripravili smo nekaj kreativnih  kako pobarvati otroško sobo in upamo da vam bodo všeč 🙂

Accent stene in zoniranje

Prepričan sem, da dvobarvne stene in barvno zoniranje lahko delajo čudeže v otroški sobi. Po našem mnenju lahko uporaba tehnik barvnega blokiranja ne le opredeli različnih območij v sobi, ampak tudi doda igriv zasuk prostoru. 

Na primer, ko imamo podolgovato in ozko otroško sobo, lahko dvobarvne stene ustvarijo vizualno širino in razdelijo prostor na funkcionalne segmente. Svetlejši odtenki na daljših stenah lahko naredijo sobo videti večjo in svetlejšo, medtem ko temnejši toni na krajših stenah pritegnejo oko in ustvarijo globino.  Barvno zoniranje lahko prav tako omogoči lažje preurejanje in prilagajanje sobe, ko otrok odrašča. Ne da bi morali popolnoma prenoviti prostor, lahko spremenimo funkcijo ali vzdušje območja z enostavnim prebarvanjem stene ali zamenjavo dodatkov.

Stenske poslikave in abstraktni dizajni

Vsi, ki imamo otroke vemo, kako pomembna je domišljija v razvoju otroka. Stenske poslikave in abstraktni dizajni lahko tej domišljiji dodajo krila in otroško sobo spremenijo v čaroben prostor, kjer se meje med realnostjo in fantazijo brišejo. 

Na primer, poslikava drevesa ali gozda na eni izmed sten lahko otroka popelje v svet pustolovščin, ki ga bo navdihoval vsak dan. Prav tako lahko nežno naslikane zvezde ali planeti na stropu ustvarijo občutek, kot da otrok vsako noč zaspi pod odprtim nebom, kar spodbuja radovednost in zanimanje za vesolje.

Abstraktni dizajni so lahko prav tako zelo stimulativni za otrokovo percepcijo in ustvarjalno razmišljanje. Geometrične oblike ali abstraktne forme v živahnih barvah na steni lahko služijo kot vizualne uganke, ki otroku pomagajo pri razvoju prostorskega razumevanja in reševanju problemov.

Prednost stenskih poslikav je njihova fleksibilnost, ki omogoča, da se soba razvija skupaj z otrokom. Kot starši se zavedamo, kako hitro se otrokovi okusi in interesi lahko spremenijo, in poslikave so čudovit način, kako tem spremembam slediti brez obsežnih prenov. Ko majhen ljubitelj dinozavrov zraste v zvedavega raziskovalca vesolja, lahko motiv dinozavrov z nekaj potezami čopiča postane galaksija.

To ne pomeni le, da lahko poslikavo kadarkoli prebarvamo, ampak tudi to, da lahko obstoječe motive prilagodimo ali nadgradimo. Manjše spremembe, kot je dodajanje elementov ali spreminjanje barv, lahko vnesemo brez težav, kar otroku omogoča, da se počuti vključenega v proces oblikovanja svojega prostora.

Živahni dodatki

Živahni dodatki in poudarki igrajo ključno vlogo pri dajanju končnega pečata otroški sobi. Verjamem, da je vsak element, od posteljnine do zaves in otroških preprog, lahko bistven pri ustvarjanju popolne celote. Poudaril bi, da je pomembno, da ti dodatki ne le estetsko dopolnjujejo barvno paleto sten, ampak da so hkrati tudi funkcionalni in spodbujajo zabavo.

Izbira prave posteljnine, ki se harmonično ujema z barvno shemo sobe, zaves, ki nežno filtrirajo svetlobo, ali preproge, ki so prijetne na dotik in varne za igro, je nujna. Posebno pozornost bi namenil izbiri pograda ali otroških postelj, ki ne samo, da zagotavljajo udoben spanec, ampak tudi učinkovito izrabljajo prostor v manjših sobah. Priporočam izbiro vzorcev in tekstur, ki odsevajo otrokovo osebnost in interese, pa naj gre za astronavte, pravljične gozdove ali abstraktne geometrične oblike. Ti dodatki lahko služijo kot izhodiščna točka za izražanje otrokove domišljije, poleg tega pa otroku nudijo udoben in vabljiv prostor za počitek, igro in učenje.

Pomembno je tudi, da se ti elementi lahko enostavno čistijo in vzdržujejo, saj se bo s tem ohranil urejen videz sobe tudi skozi vsakodnevno uporabo in igro.

 

o nas tilen ledic