Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Feng Shui v Otroški sobi

feng shui v otroski sobi - opremisidom

Feng Shui v Otroški sobi

Zavedamo se, da je pomembno, da naš prostor spodbuja rast, krepi ustvarjalnost in omogoča dober spanec. Tu pride na vrsto feng šui, ki je starodavna kitajska umetnost urejanja zgradb, predmetov in prostora v okolju za doseganje harmonije in ravnovesja.

S strateško razporeditvijo pohištva, izbiro ustreznih barv in razumevanjem Bagua zemljevida  lahko pozitivno vplivamo na pretok energije.

Pokazali vam bomo, kako lahko načela feng šuija pomagajo ustvariti spodbudno okolje, ki bo izboljšalo počutje vašega otroka.

Kakšen je koncept Feng Shui-ja?

Pri  konceptu Feng Shui-ja gre za starodavni kitajski sistem, ki se osredotoča na pretok energije ali “či” v prostoru, kjer verjamejo, da lahko z razporeditvijo predmetov na določen način ustvarijo harmonijo in pozitivnost.

Koncept feng šuija ni namenjen le odraslim, ampak je zelo koristen pri zasnovi otroške sobe. Toda kako to dosežemo? 

Ključno je upoštevati pretok energije. Nekaj nasvetov:

  • Prostor brez nereda je bistvenega pomena, saj omogoča prosto gibanje energije. 
  • Želimo spodbuditi občutek miru in varnosti, zato otrokovo posteljo postavimo ob trdno steno, do katere ima dostop z obeh strani.
  • Pomembno vlogo imajo tudi barve. Izberemo mehke barve, ki so v skladu z otrokovim elementom rojstva po feng šuju. 
  • Izogibamo se ostrim kotom

V feng šuju ima vsak predmet in njegova postavitev svoj namen. Pazimo na slike, ki jih prikazujemo v otroški sobi, in se izogibamo podobam divjih živali ali bojev. Namesto tega sobo napolnimo otroško sobo z družinskimi fotografijami in otrokovimi umetninami.

Sam koncept ne temelji na togih pravilih, temveč na ustvarjanju prostora, ki neguje in se usklajuje z energijo naših otrok. Želimo ustvarimo prostor, s katerim se lahko naši otroci resnično poistovetijo.

Ali ni to tisto, kar si vsi želimo?

Kaj ne smemo, ko govorimo o Feng Shui otroški sobi? 

Pri oblikovanju otroškega prostora se moramo zavedati tudi, česa ne smemo početi, saj lahko nekateri elementi porušijo ravnovesje in pretok energije, ki ju želimo ustvariti. Starodavni kitajski sistem Feng Shui poudarja pomembnost odstranjevanja negativnih energij za vzpostavitev harmoničnega okolja. V tem kontekstu ima ključno vlogo tudi skrbna in pravilna razporeditev pohištva.

Pripravili smo seznam štirih ključnih stvari, ki se jim je potrebno izogibati:

 • Elektronske naprave: Te lahko ovirajo otrokov razvoj in motijo spanje. Televizorjev, videoiger in mobilnih naprav ne uporabljajte v otrokovi sobi. Izjema so zatemnjene nočne luči in otroški monitorji.
 • Nepravilen položaj postelje: Postelje ne smejo biti postavljene pred vrata, pod oknom ali v bližini ogledal. Ti položaji lahko povzročijo energijske blokade in motijo miren spanec.
 • Predmeti nad posteljami: Police ali drugi predmeti neposredno nad posteljo lahko ustvarjajo negativne energije in simbolizirajo breme. Prav tako lahko predstavljajo varnostno tveganje.
 • Neupoštevanje udobja in ravnovesja: Spalnica bi morala biti zatočišče udobja in ravnovesja. Če jo prenatrpamo s pohištvom ali neredom, lahko zmotimo pretok pozitivne energije.

 

Kako izvajati feng šui v otroški sobi?

Ko začnemo preurejati otroško sobo oziroma izvajati Feng Shui, se osredotočimo na štiri ključne točke.

Razmislili bomo o najboljši legi postelje in drugega pohištva, iskali ustrezno rešitev okoli zmanjšanja nereda in preučili najprimernejše barve sten otroške sobe.

Naš cilj je preplesti ta načela in ustvariti harmoničen, energijsko bogat prostor za vašega otroka.

Kam postaviti posteljo?

Otrokova postelja je ključni vidik vključevanja načel feng šuija v otroško sobo. S pravilno postavitvijo postelje lahko ustvarite spodbudno okolje, ki spodbuja miren spanec in splošno dobro počutje.

postavitev postelje feng shui

Vir: LinkedIn

 • Posteljo postavite v ukazovalni položaj: tako bo otrok videl vrata, vendar ne bo neposredno v liniji z njimi. Ta položaj zagotavlja občutek varnosti.
 • Izogibajte se postavitvi postelje neposredno pod okno: energija se lahko zmoti zaradi prihajajoče svetlobe in vetra.
 • O pogradih previdno razmišljajte: lahko stiskajo energijo in vplivajo na kakovost spanja. Izberite lesene in se prepričajte, da so trdni.

Razporeditev ostalega pohištva

Ko smo uredili postavitev postelje, se lahko lotimo postavitve ostalega pohištva v otroški sobi v skladu z načeli feng šuija. 

 • Pisalno mizo postavite v severovzhodni kot za znanje in samokultivacijo.
 • Pri knjižnih regalih se izogibajte zahodni steni. Namesto tega jih postavite na vzhodno ali severno steno.
 • Otroški stol – Poskusite ga postaviti tako, da ne bo obrnjen neposredno proti vratom. Idealno je mesto v kotu.

Neurejenost

Če preidemo k drugemu bistvenemu vidiku feng šuija v otroški sobi, ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je odpraviti nered. Nered moti pretok pozitivne energije in ustvarja kaotično okolje namesto mirnega in harmoničnega.

Tukaj je nekaj tradicionalnih nasvetov feng šuija za ustvarjanje zdravega prostora brez nereda v otroški sobi:

 1. Zagotovite dovolj prostora za shranjevanje: Za shranjevanje igrač in oblačil uporabite ustvarjalne in estetske rešitve.
 2. Redno odstranjevanje odpadkov: Občasno odstranite prerasla oblačila in poškodovane igrače.
 3. Naravni materiali: Izberite igrače in pohištvo iz naravnih materialov namesto iz plastike.
 4. Menjava igrač v prostoru: Igrače redno menjajte in tiste, ki jih ne potrebujete shranite na podstrešje ali v garažo. Z menjavo dignemo zanimanje otroka v igrače, ki jih dolgo ni videl, zmanjšamo potrebo po nakupu novih in poskrbimo da jih v otroški sobi ni nikoli preveč.

Najboljše barve za otroško sobo

V skladu z načeli feng šuija se poglobimo v najboljše barve za otroško sobo. Barve lahko močno vplivajo na otrokovo razpoloženje in vedenje. 

Izogibajte se uporabi barv, kot je rdeča, saj lahko spodbujajo agresijo. Namesto tega izberite barve, ki spodbujajo harmonijo in ravnovesje. Zelena na primer ustvarja pomirjujoče okolje in pomaga pri izboljšanju spretnosti branja in pisanja. Modra je še ena odlična izbira za otroke z vedenjskimi težavami, saj lahko pomaga zniževati krvni tlak in srčni utrip.

Poiščite otrokov Feng Shui rojstni element

Preden se lotimo prilagajanja otroške sobe, je ključnega pomena, da najprej določimo njegov rojstni element feng šui, ki je povezan z njegovim kitajskim letom rojstva. Ta starodavna kitajska praksa nam omogoča, da ustvarimo vzgojno in harmonično okolje, prilagojeno edinstveni energiji vašega otroka.

Za določitev otrokovega rojstnega elementa bomo uporabili tabelo, ki temelji na kitajskem letu rojstva. Ta tabela je tradicionalno orodje, ki ga svetovalci feng šuija uporabljajo za razumevanje osnovne energije posameznika. Element rojstva, bodisi les, ogenj, zemlja, kovina ali voda, predstavlja osnovno naravo in potencial vašega otroka.

Poiscite otrokov Feng Shui rojstni element

 

 • Les: Če je element vašega otroka les, njegovo energijo najbolje hranita zelena in rjava barva. Les pomeni rast, širjenje in vitalnost.
 • Ogenj: Rdeča, rumena, oranžna, rožnata in vijolična so barve, ki najbolje spodbujajo otroka iz elementa ognja. Ogenj simbolizira dinamičnost, strast in svetlost.
 • Zemlja: Za zemeljskega otroka upoštevajte bež ali bledo rumeno in rjavo barvo. Zemlja predstavlja stabilnost, hrano in mirnost.
 • Kovina: Kovinskemu otroku najbolj ustrezata bela in siva barva. Kovina pomeni odločnost, natančnost in učinkovitost.
 • Voda: Vodni otroci se bodo najbolje počutili v prostorih z modro in črno barvo. Voda pomeni modrost, komunikacijo in sproščenost.

 

Ne pozabite, da cilj ni toliko estetski, temveč ustvarjanje prostora, ki z spodbujajo občutek pripadnosti in dobrega počutja.