Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Kdaj je pravi čas za spanje na pograd postelji?

Kdaj je pravi čas za spanje na pograd postelji

Kdaj je pravi čas za spanje na pograd postelji?

Pograd je odlična rešitev za za tiste, ki želijo optimizirati prostor v majhnih otroških sobah. Z dvema ležiščema, zloženima eno nad drugo, prihranimo na kvadraturi in ponudimo otrokom več kot potreben prostor za igro in druženje . Je pa izbira pravega časa, ko je otrokov primeren za pograd posteljo odvisna od številnih dejavnikov.

Po mnenju strokovnjakov, spanje na pogradi postelji ni primerno za otroke mlajše od 6 let. V veliki meri je tudi odvisno kako varna je naša postelja in seveda naša osebna presoja kot starša, kdaj je primeren čas.

Starostne Smernice za Uporabo Pogradov: Kdaj je Pravi Čas za Prehod na Zgornje Ležišče?

Vprašanje, kdaj je pravi čas za spanje na pograd postelji, je za mene očeta dveh otrok izrednega pomena. Po podatkih Nationwide, se vsako leto v ZDA zgodi več kot 36000 nesreč zaradi padca iz pograda. Da se to ne bi zgodilo tudi našim otrokom, sem pripravil nekaj priporočil strokovnjakov.

Priporočila Strokovnjakov

Strokovnjaki opozarjajo, da otroci, mlajši od šest let, običajno niso pripravljeni za zgornje ležišče pograd postelje. Otroci v tej  starosti pogosto nimajo potrebne fizične koordinacije in prostorske zavednosti, da bi varno uporabljali lestev in se spoprijeli z višino zgornjega ležišča​. Dodatno so mlajši otroci bolj nagnjeni k temu, da se med spanjem premikajo,, kar povečuje tveganje za padce.

Podrobneje o varnosti pri pogradu si lahko preberete v prejšnjem članku, vendar je vredno omeniti, da so zadosti visoka varovalna ograja, trdna konstrukcija in stopnice bistvenega pomena za zagotavljanje varnosti vašega otroka.

Prehodna Faza

Prehod na zgornje ležišče pograda običajno poteka med šestim in osmim letom starosti. To je čas, ko otroci običajno začnejo kazati potrebno zrelost, spretnost in koordinacijo za varno uporabo nadstropnih postelj. 

Kljub temu pa je starost le eden od dejavnikov, ki jih je treba upoštevati. Vsak otrok je edinstven in čas kdaj bo pripravljen je v veliki meri odvisen od njegovega individualnega razvoja. 

V kolikor je prehod na zgornjo posteljo pred 6 letom starosti oziroma želite otroka dodatno zaščititi pred padcem, vam priporočamo zaščitno mrežo. Le to pritrdite na enem delu ob pograd medtem ko na druge delu na strop vaše otroške sobe. Tako boste sigurni, da vam otrok ne bo nikamor pobegnil med spanjem :)

zaščita pri pogradu

Osebna Presoja Staršev

Starši poznate svojega otroka bolje kot kdorkoli drug. Zato je pomembno, da osebno ocenite, ali je vaš otrok pripravljen na uporabo postelje na višini. Bodite pozorni na znake pripravljenosti, kot so enostavno plezanje po lestvi brez pomoči, razumevanje varnostnih pravil in splošno vedenje okoli pograda. 

  • Da vaš otrok razume, da zgornje ležišče ni igrišče. 
  • Da se na pogradu ne sme potiskati drug drugega ali viseti čez varovalno ograjo

Informacije drugih staršev, ki že imajo pograd posteljo

Kot starš je koristno pridobiti informacije iz prve roke od drugih staršev, ki so že prehodili to pot. Njihove Izkušnje so lahko zelo dragocene, ki vam bodo pomagale bolje razumeti, kaj lahko pričakujete in kako se bolje pripraviti na prehod.

Pograd pomaga pri osebni rasti in krepljenju neodvisnosti

Pograd ne ponuja samo prostora za spanje, ampak tudi prostor za osebno rast. So več kot le funkcionalno pohištvo saj predstavljajo okolje, kjer se otroci lahko učijo in razvijajo na več ključnih področjih.

 

  • Učenje Delitve: Z deljenjem ležišča z bratom ali sestro se otroci naučijo dragocenih lekcij o delitvi in kompromisu. Učijo se, kako deliti prostor, spoštovati zasebnost drugih in sodelovati pri vzdrževanju reda in čistoče v sobi. Te veščine so temeljne za razvoj socialnih veščin in empatije.
  • Razvoj Neodvisnost:  Z lastnim prostorom v sklopu nadstropne postelje imajo otroci priložnost, da razvijejo občutek neodvisnosti. Imajo svoj kotiček, kjer lahko berejo, se igrajo ali preprosto sproščajo. To lahko poveča njihovo samozavest in občutek osebne odgovornosti.
  • Prostor za Osebno Izražanje: Pograd postelje lahko otrokom ponudijo tudi prostor za osebno izražanje. V svojem delu prostora oziroma postelje lahko izrazijo svojo osebnost in ustvarjalnost. To je bodisi z izbiro posteljnine, postavitvijo plakatov ali razporeditvijo svojih igrač in knjig na način, ki jim je všeč.
  • Krepitev družinskih vezi – Skupno preživljanje časa v sobi z bratom ali setrico, deljenje zgodb pred spanjem in sodelovanje pri urejanju prostora so izkušnje, ki lahko poglobijo njihovo povezanost.

Prilagodljivost – Pograd postelje so tudi prilagodljive in lahko rastejo z otroki. Nekatere postelje kako pograd postelja s stopnicami White, imajo možnost ločitve v dve enojni postelji, kar lahko olajša prehod, ko otroci odrastejo in potrebujejo več zasebnosti.