Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Varnost pri pogradu | Na kaj moramo biti pozorni?

Varnost pri pogradu Na kaj moramo biti pozorni (1)

V svetu, kjer vsak kvadratni meter šteje, pogradi postajajo vse bolj priljubljena izbira za družine. A ko gre za spanje vaših najmlajših, je varnost ključnega pomena.  

Na varnost moramo pomisliti tekom nakupnega procesa, kakor tudi po samem opremljanju  otroške sobe. Skozi članek bomo preučili ključne elemente varnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri in postavitvi pograda, ter dodatne funkcije, ki lahko še povečajo varnost vašega otroka.

Ključni elementi varnega pogradu

Pri izbiri pograda za vašega otroka je varnost na prvem mestu. Zato je pri izbiri pograda dobro upoštevati varnostne funkcije, izbor materialov ter obdelavo materialov.

Višina varovalne ograje

Varovalna ograja je prva obrambna linija pred padci med spanjem. Iz naših izkušenj vam priporočamo, da izberete pograd z varovalno ograjo visoko vsaj 30 cm. Ko upoštevamo višino ležišča, ki jo bomo podrobneje obravnavali v nadaljevanju, ta višina zagotavlja optimalno varnost in mirno spanje vas in vašega otroka.

Varnostna ograjica pri pograd postelji mora biti zadosti visoka

Preverite tudi, ali je ograja trdno pritrjena in brez morebitnih vrzeli, skozi katere bi se otrok lahko stisnil. 

Optimalna višina ležišča za nadstropno posteljo

Pri izbiri nadstropne postelje je ključnega pomena, da upoštevamo optimalno višino ležišča, saj to neposredno vpliva na varnost in udobje vašega otroka.

Za zgornje ležišče je priporočljivo, da ne presega višine 16 cm. To zagotavlja, da bo varovalna ograjica še vedno učinkovito ščitila vašega otroka med spanjem, saj bo ostalo vsaj 15-20 cm varovalne ograjice nad ležiščem. Ta razmak je ključen za preprečevanje nenadnih padcev in zagotavljanje mirnega spanca.

Spodnja vzmetnica prav tako ne sme biti previsoka. Če je ležišče preblizu zgornjemu, se bo otrok počutil utesnjeno, kar lahko vpliva na kakovost spanca. Iz naših izkušenj priporočamo, da je razmak od vrha spodnjega ležišča do začetka zgornjega ležišča (vmesni del pograda) vsaj 70 cm. Ta razmak omogoča dovolj prostora za udobno premikanje in preprečuje občutek utesnjenosti.

Kar zadeva konstrukcijo ležišča, je pri pogradih pogosto uporabljena iveralna plošča za dno, saj tradicionalne letvice lahko predstavljajo dodatno nevarnost za otroke. Zaradi trše podlage, ki jo iverna plošča ponuja, priporočamo izbiro nekoliko mehkejšega ležišča. Tako boste zagotovili, da bo spanje vašega otroka udobno in ne pretrdo, hkrati pa bo ležišče zagotavljalo potrebno podporo.

Zaobljeni robovi

Zaobljeni robovi pri pogradih niso le estetski dodatek, temveč ključno prispevajo k varnosti in udobju vašega otroka. Otroci so po naravi radovedni in energični, kar pomeni, da se pogosto gibljejo in raziskujejo svoj prostor. V takem okolju lahko ostri robovi pogradu hitro postanejo nevarnost za poškodbe. 

Zavedajoč se tega, večina proizvajalcev izbere ABS zaobljene robove. Te ne zagotavljajo le večje varnosti, ampak tudi estetsko dopolnjujejo videz pograda, ki se tako lepo vključuje v otroško sobo.

Kakovost materialov pri izdelavi pograda

Pri izbiri pograda je kakovost materialov ključna. Otroška postelja mora biti robustna, dolgotrajna in predvsem varna za uporabo. Medtem ko materiali, kot je masiven les, ponujajo stabilnost in dolgo življenjsko dobo, so lahko manj prilagodljivi v estetiki. Posledično so možnosti oblikovanja in prilagajanja zunanjega izgleda omejene.

Zaradi tega se mnogi proizvajalci odločajo za uporabo iverala ustrezne debeline. Ta material ne le izpolnjuje vseh varnostnih standardov, ampak tudi omogoča večjo prilagodljivost in privlačnejši zunanji izgled. 

Da bi zagotovili najboljšo izbiro za vašega otroka, je pomembno upoštevati naslednje vidike:

  • Iverka E1 kakovosti: Ta tip iverke vsebuje minimalne vrednosti formaldehida in je primeren za izdelavo iverala in furniranje.  
  • Debelina ključnih delov: Strukturno pomembni deli pograda, kot so stranice in podnožje, morajo biti dovolj debeli, da zagotavljajo stabilnost in vzdržljivost. Po naših izkušnjah morajo biti vse stranice debele vsaj 22 mm ali več.
  • Zaščitna ograjica: Preverite, kako robustna in visoka je zaščitna ograjica. Višja in trdnejša ograjica pomeni večjo varnost med spanjem.
  • Stabilnost dostopa: Lestev mora biti trdna in stabilna. Še boljša izbira so stopnice, ki omogočajo lažji in varnejši dostop do zgornjega ležišča.

Na sliki spodaj zelo varen in eden od naših najbolje prodajanih pogradov na spletu white. Vsebuje stopnice za lažji dostop, zadosti veliko varnostno ograjico in možnost razstavljanja (montaže postelj ločeno) v kolikor bi to bila želja v prihodnosti.

Pograd s stopnicami White

Pograd s stopnicami White

Redno vzdrževanje in pregled za dolgotrajno varnost

Ko enkrat izberete popoln pograd za svojega otroka, je pomembno, da ga redno pregledujete in vzdržujete. Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Redni pregledi: Vsake toliko preverite vse vijake, matice in druge pritrdilne elemente, da se prepričate, da so še vedno trdno pritrjeni. Sčasoma se lahko sestavni deli sprostijo, zato je reden pregled ključnega pomena.
  • Čiščenje: Redno čiščenje pograda ne pomaga le pri ohranjanju njegovega videza, ampak tudi pri prepoznavanju morebitnih težav, kot so razpoke ali obraba.
  • Poslušajte svojega otroka: Če vaš otrok poroča o škripanju, nestabilnosti ali drugih težavah s pogradom, ga takoj preverite.

Upam, da vam je ta članek osvetlil bistvene vidike pri izboru in postavitvi pograda. Vedno je treba postaviti varnost vašega otroka v ospredje. Z premišljeno izbiro in redno skrbjo bo vaš pograd zagotavljal varnost in udobje skozi leta.

o nas tilen ledic