Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Materiali v pohištvu

Materiali v pohištvu

Za lažjo predstavo o tem iz česa je izdelano pohištvo, kakšni materiali se uporabljajo, smo za vas, naše kupce pripravili kratke opise materialov.

IVERNA PLOŠČA ali po domače iveral ali iverica

Iverne plošče so izdelane iz lesnih okruščkov oziroma delcev premera nekaj milimetrov, ki jih v proizvodnji ivernih plošč zmešajo s posebnimi lepili in pod pritiskom stisnejo v plošče. Te plošče se kasneje uporabijo v pohištvu in drugih panogah. Iverne plošče so dobavljive v različnih debelinah, od 9 mm pa vse do 30 mm. Naši proizvajalci ne uporabjajo tanjših ivernih plošč od 15 mm. Proizvajalec Parisot uporablja za večino svojih postelj pri stranicah, kjer je največ pritiska iverno ploščo debeline 22 mm, kar zagotavlja postelji maksimalno trdnost. Iverica se v pohištvu skoraj vedno dodatno oplasti, in sicer z zaščitno folijo ali z nekoliko debelejšo zaščito proti praskam, vlagi – melaminsko zaščito. Ko je iverka oplaščena, ji pravimo oplemenitena iverna plošča. Na robove iverke naši proizvajalci lepijo ABS robne trakove, ki jih naredijo zaobljene in posledično bolj varne za uporabo, ob morebitnih udarcih ne pride do poškodb pa tudi ploščo bolje zaščitijo proti vlagi. Vsi naši proizvajalci uporabljajo oplemeniteno iverno ploščo E1 kakovosti, ki vsebuje manj kot 8 mg formaldehida na kubični meter.


Slika 1: Iverna plošča

Slika 2: ABS robni trak

 

MDF oziroma mediapan

Mediapan je material, ki se čedalje več uporablja v pohištveni industriji. Pri mediapanu, leseni delci niso veliki nekaj milimetrov kot pri iverici, ampak so zdrobljeni v prah in pod pritiskom lepljeni v plošče. Gostota in teža lesa je tako veliko večja in je posledično tudi bolj vzdržljiv. V ploščo se lahko delajo razni utori, krivine ali kaj podobnega in je lahko odlična in cenejša zamenjava za masivni les. MDF se lahko lakira ali zaključi s furnirjem, melaminom ali kakšno drugo obdelavo. Tukaj folije ponavadi v pohištveni panogi ne lepijo. Za razliko od iverne plošče, pri kateri potrebujemo lepiti robni trak, tukaj ni potreben, ker material omogoča, da proizvajalci enostavno rob zaoblijo in ga dodatno prelakirajo.


Slika 3: MDF – mediapan

 

FURNIR

Furnir je tanek sloj masivnega lesa, ki ga s posebnimi noži odrežejo na debelino približno nekaj milimetrov in ga kasneje lepijo na MDF ali masiven les. Na ta način naprimer jedilniška miza iz MDF –  mediapana na zunaj izgledala kot da bi bila iz masivnega lesa. Včasih proizvajalec tudi na masiven les lepi tanek sloj furnira, da bi zagotovil enotno strukturo oz. barvo lesa skozi celotno površino. Pravtako lahko za podlago uporabi cenejši les, kot je naprimer bukev in nanj nalepi hrastov furnir. Furnir se lahko lepi tudi na iverko, a pri naših proizvajalcih to navadno ni običaj.


Slika 4: Furnir

 

VEZANA PLOŠČA

Narejena je iz večih slojev furnirja, ki so med seboj lepljeni. Furnir je lahko različnih debelin in vrst. Vezana plošča je zelo pogost material v pohištvu. Proizvajalci jo radi uporabljajo, ker je zelo trpežna, “odporna” na udarce, praske ipd. Uporablja se na primer za sedišča jedilniških stolov, ker se enostavno ukrivlja. Večina stolov v čakalnicah, sejnih sobah, na letališčih je ravno iz vezane plošče. Pogosto se uporablja tudi za ploščo jedilniške mize ali ogrodje kakšnega drugega kosa pohištva.  Edina njena pomanjkljivost je, da vizualno ne izgleda tako lično kot masiven les ali obdelan mediapan. Iz tega razloga sta slednja materiala najpogosteje uporabljena materiala pri izdelavi pohištva, ki ga uporabljamo doma.

vezana plošča

Slika 5: Vezana plošča

MASIVEN LES

Gre za najbolj naravno obliko materiala kar obstaja, a tudi najdražjo. Na pohištvu, ki je narejeno iz masivnega lesa je lepo vidna struktura lesa, včasih tudi namenoma na površini pustijo kakšne vozle. Masiven les se na koncu večinoma neguje z naravnimi olji ali tankim slojem prozornega laka. Proizvajalci skušajo masiven les minimalno obdelati, pri tem pa ohraniti naraven videz.  Obstajajo različne trdote lesa, na primer bor in smreka sta zelo mehka, medtem ko ima hrast  zelo trd les. Prav iz tega razloga so hrastove mize  in jedilniški stoli zelo cenjeni in zanimivi za kupce.  Masiven les se veliko kombinira z umetno maso in kovino. Trend masive se danes vrača nazaj, najbolj popularen med njimi pa je hrast.


Slika 6: Masiven les

 

Pri pohištvu ne velja pravilo, da je masivna otroška soba ali spalnica tudi tudi najbolj vizualno atraktivna. razlog za to je, da proizvajalci z masivnim lesom ne morejo biti toliko dizajnersko svobodni kot pri iveralu (na katerega lahko lepijo številne dekorativne zaščitne folije ali melamine) ali mediapanu. Iz tega razloga so masivne otroške sobe zelo redke. Pri spalnicah je uporaba masivnega lesa nekoliko bolj pogosta, a praviloma tu prevladuje klasični dizajn. Proizvajalci ga pogosto kombinirajo z mediapanom ali iverno ploščo, s tem pa nekoliko znižajo ceno, hkrati pa ohranijo visoko kvaliteto končnega izdelka.

o nas tilen ledic