Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Kaj je kvalitetna vzmetnica [jogi]?

Veliko je govora od tem, kaj je kvalitetna vzmetnica oziroma kaj naj bi vsebovala. Na trgu je ogromno in vsak rad poveličuje svoj izbor. Bistvo je, da veste kaj naj bi kvaliteten jogi vseboval in česa ne kupujte. 

Kaj je kvalitetna vzmetnica?  Kvalitetna vzmetnica mora vsebovati žepkaste vzmeti za boljše prilagajanje in meriti vsaj slabih 30 cm v višino. Višja višina vzmetnice nudi proizvajalcem dodaten prostor, da vključijo več plasti kvalitetni materialov, ki poskrbijo, da bo vaš spanec popoln. 

Lastnosti kvalitetne vzmetnice 

Kot smo že zgoraj omenili, višina igra zelo pomembno vlogo pri kreiranju kvalitetne vzmetnice. Višje kot je ležišče, več materiala lahko notri spravimo. Res pa je da se nekje od 28 cm naprej to ne pozna več toliko saj nam omenjena višina dopušča zadosti prostora za “kreativnost”. Zelo pomembno je tudi da izberete žepkaste vzmeti saj se individualno prilagajajo vašemu telesu. Materiali kot so hladno valjana pene, spominska pena, Tencel prevleka dodatno dodajo k mehkobi in udobju vašega spanca. 

Včasih smo rekli da vzmetnica mora biti trda da je kvalitetno spanje. To po našem mnenju ne drži. Dobro je, da nam nudi oporo a določena mehkoba in vsekakor prilagajanje mora biti. Le tako se bomo kvalitetno naspali

Vzmetnice iz bonell vzmetenja

Ležišča z bonell vzmetenjem poznamo vsi. Najverjetneje je večina od nas če ne vsi v preteklosti imela jogi, ki je vseboval žico. Ta žica je bila po vsej verjetnosti bonell pletena. Tudi sam sem ga imel in deset let spal na njemu. Še danes ga tržimo in je ena od naše najbolje prodajanih ležišča vseh časov. Imenuje se Merkur.

Merkur ponuja odlično razmerje med ceno in kvaliteto. Zaradi njegovega močnega in debelega ogrodja iz pene, ne boste žice nikjer čutili, ležišče pa bo ostalo nespremenjeno in enako kvalitetno vrsto let. 

Kaj je bonell vzmetenje? 

Bonell vzmetenje je posebno pletenje žice, ki poskrbi da sama vzmet med spanjem ne škripa. V namene spanja se uporablja že od sredine 19 stoletja. 

Prednosti bonell vzmetenja

  1. Vzdržljivo ležišče – Ena glavnih lastnosti vzmetnice z bonell vzmetenjem, je njegova vzdržljivost. Njegova oblika ostane nespremenjena tudi po večletni uporabi. Že sama žica se ne deformira tako zlahka, a ko jo okrepimo z dodatno plastjo pene je vse skupaj še močnejše. 
  2. Odlična zračnost – Bonell vzmetnice so navadno izdela iz osnovnih materialov, kot so žično jedro, filc za zaščito, ogrodje iz pene in zunanja prevleka. Ker ni veliko materiala so omenjena ležišča zelo zračna. Tukaj z vlago ne boste imeli težav. 
  3. Nizka cena – zaradi večinoma osnovni materialov, ki jih proizvajalci dajejo notri in same proizvodnje bonell jeder, je ležišče zelo dostopno in s tem zelo zanimivo za končnega potrošnika. Veliko se uporablja tudi za namene opremljanja predvsem hostlov in cenejših apartmajev. 

Slabosti Bonell vzmetenja

  1. Ploskovno prilagajanje – glavna in najpomembnejša slabost je ploskovno prilagajanje. Vzmeti so med seboj prepletene zato ne morejo nuditi tistega popolnega občutka ki ga vsi iščemo. Prespimo tretino svojega življenja in menim da bonell pletena vzmetnica ni primerna za vsakodnevno spanje. Če je to začasna rešitev, potem vsekakor. V kolikor kupujete da nedoločen čas, izberite ležišče iz žepkastih vzmeti. 
  2. Osnovni materiali – V ta tip vzmetnice proizvajalci navado nikoli ne dajo zelo kvalitetnih materialov. Vsakemu je v interesu da končna cena za potrošnika ne bo previsoka, ker na koncu konca gre za manj prilagodljivo bonnel jogi vzmetnico. 

Danes na trgu prodaja bonel vzmetnic počasi upada. Njihov tržni delež je prevzelo veliko kvalitetnejše in bolj telesu prilagodljivo žepkasto vzmetenje.

Vzmetnice z žepkastim vzmetenjem

Razred višje in korak v pravo smer k popolnemu spancu so ležišča z žepkastim vzmetenjem. Bistvena razlika v primerjavi z Bonell je v tem da je tukaj vsaka vzmet dana v svoj bombažni žepek in neodvisno reagira glede na dotik vašega telesa. Prilagaja se točkovno kar omogoča neprimerno boljši spanec. Trend prodaje žepkastih vzmeti je močno v porastu. Predvsem v zadnjem letu ali dveh beležimo visoko rast višjih tako imenovanih hotelskih vzmetnic višine vsaj 28 cm in več.

Vzmetnica z žepkastimi vzmetmi

Višje kot je ležišče, več različnega materiala lahko notri proizvajalec vključi. Navadno več kot je materiala, boljši je spanec. Z različnimi trdotami in plastmi hladno valjane pene, dodajanjem spominske oziroma memory pene, lateksa, volne svile in bombaža lahko dosežemo popolno mehkobo. Žepkaste vzmeti skrbijo za oporo in pravilno prilagajanje medtem ko dodatni materiali ki nalegajo nanje telo mehko objamejo. Rezultat je popoln spanec. 

Primer kvalitetnega a dostopnega spanca, sta naši Silver deluxe in Nirvana vzmetnici z žepkastim vzmetenjem. Za njiju velja odlično razmerje med ceno in kvaliteto. S strani kupcev dobivamo odlične povratne informacije in vas vabimo, da si jih podrobneje ogledate. 

 

Kateri je najboljši material za mojo jogi vzmetnico? 

Kvaliteta materialov v ležiščih se lahko zelo razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Na nam je, da vam poskušamo po najboljših močeh razjasniti razlike in navesti kaj vsako posamezno ležišče vsebuje. 

Poliuretanska ali hladno valjana pena? 

Poliuretanska oziroma kot je nekateri radi skrajšano imenujejo PU-pena je nepogrešljiv material pri izdelavi vzmetnic. Služi za izdelavo box strakture okoli samih vzmeti, ki doda mehkobo in poskrbi, da ležišče ne izgubi svoje oblike tudi po več let. Prednost PU oziroma poliuretanske pene je njena cena in vzdržljivost. Zarafi nizke cene je stalnica pri cenocnk dostopnih predvsem bonell vzmetnicam. Slabost po druga strani je nekoliko slabša vpojnost. Tisti ki se veliko potite raje poiščite ležišče ki vsebuje hladno valjano oziroma HR peno.

Hladno valjana oziroma HR pena izhaja iz angleške kratice “High resilient” , kar v prevedenem pomeni visoka elastičnost. Gre penasti  poliuretana dodatno obdelan s kisikom. Material odlično odvaja vlago iz ležišča in poskrbi za maksimalno udobje, zračnost In prilagajanje telesa. Vzmetnice s hladno valjano peno so posledično nekoliko dražje a vsekakor nujno potrebne za kvaliteten oziroma popoln spanec ki ga iščemo. Na zunaj se pena razlikuje od običajne PU pene  po posebnih luknjicah oziroma porah

Kaj je Spominska pena? ( Visco oziroma memory pena) 

Spominska pena je mehka a zelo gosta Poliuretanska pena, ki je bila na začetku izdelana za potrebe Nase. Reagira na toploto našega telesa in se mu maksimalno prilagodi. Zaradi tega je sam občutek spanja nekoliko mehkejši in včasih potrebujemo nekateri nekoliko več časa, da se prilagodimo. Ko se enkrat navadimo, se jo težko odvadimo.  Odlična je tudi v terapevtske namene in za starejše nepokretne ljudi, saj poskrbi da nimajo preležalnin oziroma so le te minimalne.  

Zelo veliko jo tudi uporabljamo pri izdelavo vzglavnikov saj za vse tiste ki spijo na boku, je še toliko bolj pomembno da se vzglavnik maksimalno prilagodi v predelu vrata. 

Kaj je Tencel? 

Bombaž je in verjetno še bo kar nekaj časa najbolj uporabljen material za izdelavo zunanjih prevlek pri ležiščih in vzmetnicah. Je naraven, zračen in odlično odvaja vlago. Zadnjih par let za pogosto slišimo besedo Tencel, ko se omenjajo ležišča.

Toda Kaj je Tencel? Tencel je blagovna znamka ki je začela uvajati  naravna celuloza vlakna lyocell pridobljena iz lesnih surovin kot nadomestek bombažnih prevlek. Občutek in videz vlakna je zelo svilnat in temelji na posebni nanotehnologiji.  Lyocell vlakna lahko sprejmejo tudi do 50% več vlage ko bombaž, zato so odlična za vse tiste ki se prekomerno potite.Dodatna prednost je vdržljivost saj so bistveno bolj trpežna kot bombaž, je pa temu primerna tudi cena. Če je procent Tencela oziroma Lyocella v prevleki visok bo posledično ležišče nekoli dražje. IZ tega razloga navadno vidimo material prisoten pri kvalitetnejših ležiščih kot je naše ležišče z žepkastimi vzmetmi Crownsleeep

Pogosta vprašanja 

 

Ali je Bonell vzmetnica primerna za otroka? 

Bonell jogi vzmetnica je lahko primerna tudi za otroško sobo. Otrok zaradi svoje majhne teže samega prilagajanja ležišča toliko ne bo občutil v zgodnjih letih. Iz tega razloga se nekateri odločajo za ta tip ležišča. Če imate možnost izbire predvsem iz finančnega vidika, priporočam nekoliko mehkejši in bolj prilagodljiv tip ležišča. V ta izbor sodijo bodisi ležišča iz pene bodisi žepkaste vzmeti.

ZAkaj prodaja lateksa upada?

Pridelovanje lateksa (gume) iz drevesa kavčukovca ki je relativno drag postopek. Posledično lahko s hladno valjanje peno, ki se kemično prideluje  dosežemo enake oziroma boljše ergonomske lastnosti spanja ceneje.Poleg vsega bolje prepušča vlago in je veliko bolj prilagodljiva kot lateks.