Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Ideje za predsobo

ideje za predsobo

Predsobe so le redkokdaj velike in prostorne, kar pa še ne pomeni, da so zato kaj manj uporabne. Ravno nasprotno! S premišljeno izbiro ustreznih elementov in njihovo razporeditvijo lahko ustvarite estetsko dovršen in funkcionalen prostor, ki bo naredil odličen prvi vtis na vse vaše obiskovalce!

Hiter način življenja od nas zahteva, da smo čim bolj organizirani in podobno velja tudi, ko je govora o opremljanju vaše predsobe. Z izbiro pravega pohištva je ta lahko vizualno prijetna in urejena, hkrati pa vam zagotavlja vse, kar potrebujete.

Ideje za Predsobo

Ker pa so predsobe običajno majhne, zahteva opremljanje tovrstnega prostora številne spretnosti in iznajdljivost. Da boste pri tem čim bolj uspešni, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj uporabnih idej. 

Izbira pohištvenih elementov

Ko izbirate ustrezno pohištvo za predsobo, obvezno poskrbite, da vam zagotavlja dovolj prostora za oblačila in obutev. Med osnovnimi elementi so zagotovo omare za predsobo, omarice za čevlje, obešalne stene in klopi oziroma tabureji.

 • Omare za Predsobo – Omare za predsobo so ključni element vsake predsobe. Namenjene so predvsem shranjevanju vrhnjih oblačil, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Zato je priporočljivo, da imajo v ta namen dovolj obešalnikov in po možnosti tudi predalov, v katere lahko pospravite šale, copate, rokavice, kape in druge malenkosti.  Ko izbirate ustrezno omaro, ne pozabite na dodatne police, ki so dobrodošla odlagalna površina za ključe, torbice in še marsikaj drugega. Tisti, ki jim že tako primanjkuje prostor, se pogosto odločijo za vgradne garderobne omare, ki segajo od tal do stropa. Te odlikuje izjemna funkcionalnost, saj z njimi maksimalno izkoristite vsako predsobo.
 • Omarice za čevlje – Omara za čevlje so lahko samostojne ali pa je sestavni del vgradnih omar. Pri tem bodite pozorni na količino čevljev, ki jih imate. Za štiričlansko družino je priporočljivo izbrati večjo omaro za čevlje, ki nudi dovolj prostora za vse pare čevljev, ki jih imate.
 • Obešalne stene – Obešalne stene so vsestransko uporabne. Lahko jih uporabite za obešanje torbic, šalov, vrečk in oblačil. Predvsem pa vam pridejo prav za obešanje oblačil vaših gostov.
 • Tabureji – Tabureji oziroma klopi so priporočljivi za vse predsobe, ki so dovolj velike. Služijo vam lahko za odlaganje stvari ali za lažje obuvanje in sezuvanje. Nekateri modeli nudijo dodaten prostor za shranjevanje, zato so več kot dobrodošla rešitev.

Pohištveni elementi, ki niso nujno potrebni, a več kot dobrodošli, so zagotovo: 

 • Ogledala, ki ustvarijo videz širšega in večjega prostora, vendar morate njihovo velikost še vedno prilagoditi velikosti prostora. Pomembno vlogo pa ima tudi mesto namestitve. Če želite vnesti v prostor naravno svetlobo, potem jih namestite tako, da vanje ujamete odsev okna. Za to lahko uporabite vrata omare ali jih obesite na steno.
 • Preproge so tisti element, ki bo vašo predsobo dodatno popestrilo. Najbolj optimalna izbira so predpražniki različnih velikost, ki so enostavni za vzdrževanje. na voljo so vam različni vzorci in materiali, zato ne bo težko izbrati takšne, ki se zlije s preostalim slogom pohištva.
 • Stojala za dežnike so prav tako pomemben element predsobe. Marsikdo pri opremljanju predsobe nanje pozabi, a se hitro izkaže, da so lahko izredno uporabni. Če ne za vas, pa za vaše goste!

Razporeditev pohištva

Razporeditev pohištva v predsobi je odvisna predvsem od lastnih želja in potreb, razpoložljivosti prostora in njegove oblike. Ne glede na to, pa velja slediti nekaterim osnovnim načelom:

 • del stene zapolnite z garderobno omaro, na drugo pa namestite ogledalo in odlagalne police;
 • obešalnike in stojalo za dežnike postavite v bližino vrat;
 • klopca ali tabure naj bo v bližini garderobne omare;
 • v majhnih predsobah izbirajte vgradne omare z drsnimi vrati, saj boste pred nje lahko postavili tudi stojalo za dežnik ali kakšen drug kos pohištva;
 • izkoristite prostor pod stopnicami, kamor lahko pospravite čevlje, torbice, čistila ali hrano za hišne ljubljenčke;
 • v dolge in ozke predsobe namestite vgradne omare z ogledali, v široke predsobe kvadratnih oblik pa postavite omare odprtega tipa.

Izbira prave dekoracije glede na obliko prostora

Predsoba je prostor, ki predstavlja prvi stik z vašimi gosti, zato je prav, da je harmoničen in prijeten. In verjetno se na tem mestu sprašujete, kako jo okrasiti, da bo čim bolje izražala vaš značaj. V tem primeru je oblika in velikost predsobe ključnega pomena.

 • Dolga in ozka predsoba je sicer na prvi pogled lahko zelo dolgočasna, z malo domišljije pa lahko dosežete izjemen učinek. Stene in stop pobarvajte v belo, za zanimiv videz pa dodajte teksturo oziroma relief. Za tla izberite preprogo oziroma predpražnik z vodoravnimi črtami, ki bo prostor vizualno razširil. V ta namen lahko uporabite tudi ogledala ali pa se odločite za 3D okrasne nalepke. Če se odločite za slike, potem jih namestite le na eno stran predsobe.
 • Za dolgo in široko predsobo veljajo zelo podobna načela kot pri opremljanju ozke predsobe, le da imate v tem primeru še nekoliko več svobode kar se tiče njene funkcionalnosti. Vanjo lahko postavite manjšo pisalno mizo in stol, vendar pazite, da s tem ne ovirate prehoda. Takšno predsobo lahko spremenite tudi v svoj intimni kotiček, v katerem lahko berete, ali pa vanjo namestite klopi in dodatne omare za shranjevanje.
 • Kvadratna predsoba, ki je dovolj velika, je verjetno najmanj zahtevna kar se tiče izbire dekorativnih elementov in barv. Običajno je dovolj prostorna, zato lahko izberete barvo stene, ki vam je najljubša, pri izbiri pohištva pa prav tako ni nobenih ovir. Ravno nasprotno! Celoten izgled lahko popestrite tako, da vanjo namestite mizico, ki vam bo služila kot odlagalna površina, dekorativno svetilko ali jo popestrite z umetniškimi deli.
 • Majhna predsoba je verjetno najbolj zahtevna, da jo opremite tako, da bo funkcionalna in hkrati privlačna. Vendar tudi za takšne situacije obstaja kar nekaj uporabnih rešitev. Police namestite čim višje, da ne bodo zasedale preveč prostora. Izbirajte čim bolj ozko pohištvo, stene pa čim bolj izkoristite za shranjevanje. Na stenah uporabite svetlejše barve in poskrbite za dobro osvetlitev.

S premišljenimi odločitvami do sanjske predsobe

Predsobam običajno ne posvečamo veliko pozornosti, ker v njih ne preživimo veliko časa. Vendar je njihova opremljenost in organiziranost ključnega pomena za naše udobno bivanje. Ustrezne dimenzije pohištva, kakovostni materiali, prijetne barve in številni dodatki za dom so zato ključ do vaše sanjske predsobe, v kateri se bodo vaši gostje vedno počutili dobrodošle.