Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Načrtovanje kuhinje in nasveti | Kako poteka Montaža?

Spletna prodaja kuhinj je močno v porastu. Iz tega razloga se trudimo mi kakor proizvajalci, da je načrtovanje kakor tudi montaža kuhinje zelo enostavna. Razmerje med ceno in kvaliteto je izjemno. Skozi članek vam bomo razložili kaj potrebujete paziti pri načrtovanju in kako poteka montaža kuhinje. Ali jo boste sami opravili, je odločite vaša. Vsekakor nas lahko kontaktirate in vam pri tem pomagamo.

načrtovanje kuhinje

Ko se spravimo risati načrt kuhinje, se seveda vprašamo kje bo naša kuhinja stala. V idealnih razmerah gradimo hišo in lahko vnaprej razmišljamo kako bi bilo najbolje postaviti kuhinjske elemente vendar vedno ni tako. V večini primerov je prostor točno določen in premikanje samih inštalacij kot je voda zelo omejeno. Spodaj si boste lahko prebrali postopek, ki ga mi opravimo pri naših meritvah. Bodite brez skrbi – vse kuhinje ki jih naročite pri nas preko spleta, gredo v dodatno preverjanje s strani naših strokovnjakov in se posledično odpravijo vse morebitne napake.

Kako izmerimo kuhinjo:

 1.  Izmerimo zid kjer bo kuhinja stala. Če smo si jo zamislili da bo kuhinja od zida do zida, ga je priporočljivo izmeriti na 3 različnih višinah in da dveh točkah po globini. Saj veste – zid ni nikoli raven pa če še tako  mislimo.Spodaj skica, ki sem jo na hitro naredil v našem salonu in prikazuje, kje bi sam izmeril kuhinjo, če bi bila od zida do zida.Puščice ponazarjajo točke meritve.Na ta način vidimo koliko je naša stena ne-ravna.Če je kuhinja, kotna enak postopek ponovimo tudi na drugi strani.kako izmerimo kuhinjo - načrtovanje kuhinje
 2. Izmerimo višino stropa, da vidimo ali je zadosti visok glede na višino elementov.
 3. V kolikor imamo okno na zidu, kjer bo stala kuhinja, potrebujemo njegove mere. Pomembna nam je višina od tal do okenske police in kje točno se nahaja (koliko od vsake stene).
 4. Zelo pomemben podatek pri samem načrtovanju kuhinje je pozicija vode. Izmerite od roba stene do začetka / sredine in konca vodnih priključkov, da vemo oziroma veste kasneje umestiti element za pomivalno korito na pravilno lokacijo.
 5. V koliko bo napa na filter ne potrebujemo vedeti točne lokacije in jo lahko postavite na poljubno mesto. Če imamo urejen odvod nape, potrebujemo vedeti točno lokacijo odvoda (luknje)

načrtovanje kuhinje in kaj moramo paziti?

Kuhinjskih elementi oziroma omarice se navadno razporejajo po določenih nepisanih pravilih.

 • Če imate kotno kuhinjo jo vedno začnite risati  s kotnim elementom. Na ta način boste lažje ocenili katere spodnje omarice za kuhinjo lahko uporabite in koliko vam je prostora ostalo do končnega zidu.
 • Pazite da so vodovodni priključki znotraj elementa. NASVET: Če imate stisko prostora in naprimer element 60 za korito ne obstaja, lahko naročite klasično spodnjo omarico 60 z vrati. Vse kar boste rabili je izrezati luknjo v hrbet , da prevlečete vodovodne cevi in odstraniti polico, ki jo boste prejeli v ceni.
 • Če planirate imeti pomivalni stroj se prvo vprašajte ali so vidne ali nevidne komponente. V kolikor imate stisko s prostorom, naročite širino 45 cm. Svetujemo vam da pomivalni stroj stoji zraven elementa za korito, da bo odlaganje posode notri enostavno.
 • Kuhalna plošča je lahko tudi na predalniku Preverite njeno globino da ne posega preveč  notranjost. V kolikor boste uporabljali indukcijo svetujemo da v zgornjem predalu ni nič kovinskega.
 • Visoke kuhinjske omare kot so hladilnik, dvignjena pečica, itd… načrtujemo na začetku / na skrajnem desnem ali levem robu kuhinje.
 • Če imamo kuhinjo od zida do zida, lahko nekaj centimetrov prostora enostavno zapolnimo z blendo. Proizvajalec jih dobavlja širine 15 cm in se ob sami montaži odreže na željeno širino. Blenda obstaja tudi za zgornje omarice za kuhinjo.
 • V kolikor je vaša kuhinja vidna z ene strani in bi želeli, da so stranice kuhinjskih elementov v odtenku ličnice (fronte) ali pulta je tudi to izvedljivo. Lahko spodnje in zgornje elemente zaključimo z okrasno zaključno stranico v enaki barvi ali enostavno pult podaljšamo za 4 cm in tudi uporabimo za stranico od spodnji kuhinjskih elementov.

kako poteka MONTAŽA KUHINJE? SE JO LOTIM SAM ALI?

Kuhinje Jela, s katerimi imamo odlične izkušnje in ponujajo izjemno razmerje med ceno in kvaliteto niso znanstvena fantastika za sestavit. Več o proizvajalcu bom napisal v kakšnem drugem članku ga resnično toplo priporočam. Mogoče nima takšne širine kot jo bi lahko izbirali pri bolj uveljavljenih in znanih proizvajalcih a kvalitetno prav nič ne zaostaja. Vse naše kuhinje ki jih tržimo pridejo v demontiranem stanju, zaradi lažjega pošiljanja in trženja preko spleta. Vse omarice za kuhinjo so opremljene z montažnimi listi. Montaža vaše kuhinje bi potekala nekako tako:

 1. Postopoma odpiramo škatle in jih sestavljamo skupaj.
 2. Ko imamo posamezne omarice sestavljene, se lotimo montaže ročajev. Izvrtine pri proizvajalcu Jela ni vnaprej narejene, ker se včasih stranka odloči, da bi želela uporabiti svoje ročaje in jih tako ne naroči zraven. Jih je pa zelo enostavno izvrtati – še posebej, če zraven do-naročite posebno šablono ki vam pokaže, kam gre katera luknja.
 3. Ko imamo kuhinjske omarice sestavljene in ročaje pritrjene, razporedimo vse spodnje elemente na pozicijo, kjer naj bi bili montirani in jih višinsko poravnamo med sabo. Vse kuhinje Vento in Jela (Highline, Modern, Riva, Evergreen) so opremljene z nastavljivimi nogicami tako da se bodo dale enostavno nastaviti “v vago” tudi če so tla neravna.
 4. Ko imamo vse skupaj poravnano jih povežemo med sabo.
 5. Po montaži spodnjih elementov postavimo nanje pult in preverimo, da se vse prilega. Začrtamo potrebne odprtine in jih izrežemo. NASVET: Ko režemo izvrtine v pult najprej nalepimo “klasičen malarski trak” približno tam kjer bomo rezali. Nanj s svinčnikom začrtamo odprtino ki je potrebna za izrez. Vzamemo velik sveder in v vsak vogal izvrtamo luknjo (na notranji strani začrtanega kvadrata). Nato vzamemo vbodno žago in izrežemo luknjo. Po potrebi vzamemo brusni papir in popravimo vogale / odrezane stranice. Korito je navadno treba dodatno lepiti s silikonom na samo odprtino.
 6. Izrezan pult previdno nastavimo na kuhinjske omarice in ga pritrdimo. Pritrdi se skozi spodaj že pripravljene luknje v samih kuhinjskih omaricah. Glej sliko spodaj.montaža kuhinje - vijaki ki držijo spodnje kuhinjske omarice in delovni pult
 7. Zidne Obloge mi ne tržimo, imamo pa v ponudbi zidne letve ki se montirajo med samo delovno ploščo in zidom. V kolikor si boste v lastni režiji uredili zidno oblogo, same zidne letve ne potrebujete.
 8. Pritrjevanje zgornjih elementov je manj težavno. Potrebno je biti le natančen pri sami izmeri. Narišite si črto s svinčnikom kjer bodo nosilci zgornjih elementov potekali. Imejte v mislih na standardni razmak med delovni ploščo in spodnji robom zgornje kuhinjske omarice je 55 cm.  Gleda na omenjen razmik določite samo pritrdilno višino nosilcev. Kos o nosilci pritrjeni, nanje montirate zgornje omarice. Montaža je enostavna – zrahljajte kljukice na elementih in ko so uspešno obešeni, jih nazaj zategnite. Kjer sta dve zgornji kuhinjski omarici skupaj, jih med seboj povežite.

 

 

Pogosta vprašanja

KOLIKO JE CENA MONTAŽE KUHINJE?

Za takšno montažo kot smo jo zgoraj opisali vam bodo monterji navadno računali od 100 do 250 eur po metru kuhinje. Dosti je Odvisno od same zapletenosti kuhinje, kje in kako dobrega monterja  najamete. Najverjetneje pri nas v Brežicah bo montaža kuhinje dosti ugodnejša kot v Ljubljani. Včasih se zgodi, da se montaža obračuna po uri dela in ne glede na projekt. Ura montiranja pohištva se giblje vse od 10-20 eur.