Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Kako kupiti otroško sobo v 2017?

Kako kupiti otroško sobo v 2017?

Otroška soba je kraljestvo vašega malčka. Je povsem njegov prostor, kjer se lahko igra, razvija domišljijo, se smeji, skriva, bere in druži s prijatelji, po večerni pravljici pa tudi v miru zaspi. Zelo pomembno je, da se otrok v svoji sobi počuti varnega, srečnega in zadovoljnega, zato ob urejanju prostora zanj poslušajte tudi njegove želje.

Svetujem vam, da preberete svež in zanimiv članek na temo Kako opremiti otroško sobo. Verjamem da vam bo zelo všeč.

Pohištvo naj bo funkcionalno

funcionalno-otrosko-pohistvo

Malček bo v svoji sobi preživel veliko časa, zato dobro premislite, kako jo boste opremili. Če sobe ne želite popolnoma spremeniti vsakih nekaj let, jo opremite s pohištvom, ki ga lahko prilagajate starosti otroka. Najpomembneje je, da poskrbite za varnost – robovi pohištva ne smejo biti ostri, težke in visoke omare ali predalnike pa morate pritrditi bodisi na strop bodisi na stene, da izničite možnosti kakršnih koli poškodb. Otroci se namreč igrajo povsem svobodno in brezskrbno in ne razmišljajo o tem, da se lahko kakšen kos pohištva ob plezanju nanje tudi prevrne. Za to morate poskrbeti vi. Pohištvo naj bo v prvi vrsti funkcionalno – poskrbite za primerno velikost postelje z dobro in udobno vzmetnico, dovolj prostora za shranjevanje oblačil (omare naj bodo na takšni višini, da lahko otrok svoje stvari sam pospravi vanje), za shranjevanje igrač po igri so zelo priljubljene različne vrste škatel, ki jih lahko nato potisnete pod posteljo, nikar pa ne pozabite na police, ki jih dobro pritrdite na steno, kakor tudi ne na mizo in stole za risanje ali resnejše delo, ko bo otrok starejši.

Barva lahko stimulira ali pomiri

barve v otroški sobi

Glede na to, koliko izbire je na tržišču, boste brez težav našli pohištvo, ki bo tako funkcionalno kot tudi lepo. Nikar naj vas ne bo strah barvnega pohištva, saj je soba vendarle otroška, a pri kombinacijah ni treba pretiravati. Te naj se skladajo z barvo sten, kjer imate tudi veliko različnih možnosti. Otroka vprašajte za mnenje – vse deklice ne marajo rožnate barve, vsi dečki pa tudi ne modre. Ni treba, da celotno sobo prepleskate v isto barvo – pustite domišljiji na plan in morebiti v isto barvo pobarvajte po dve steni (vsako v drugo bi verjetno bilo že preveč). Pri tem pazite, kakšno barvo uporabite kje – intenzivne barve, na primer rdeča, ki otroka stimulira, naj bo prisotna v predelu za igranje, učenje in druge aktivnosti, za bližino postelje pa izberite kakšno bolj umirjeno.

Zakaj ne bi sten popestrili z malčkovimi risbami?

otroske-risbe

Domiselni dodatki sobi dajo dušo. Na voljo jih imate ogromno – v igralnem kotičku lahko tla popestrite z igralno podlogo s kakšno miselno igro, ki otroka spodbuja k reševanju na primer sestavljanke, tla poživite s preprogami različnih barv in oblik, ki jih lahko čez leta brez težav zamenjate, stene pa okrasite s priljubljenimi nalepkami z liki iz risank, pravljic, knjig, filmov in jih, ko otrok najde kakšnega drugega »vzornika« ali junaka, zamenjate.

Za osebno noto pa lahko poskrbite tako, da uokvirite otrokove fotografije ali pa celo njegove risbice, ki jih je ustvaril. Več slikarskih nasvetov delim na svojem angleškem blogu Paintingwithyou. Vabljeni :)

Naravni in okolju prijazni materiali

Za otrokovo zdravje je najbolje, da je oprema v njegovi sobi iz čim bolj naravnih in kakovostnih materialov, ki so ekološko neoporečni, zato preverite, ali je proizvajalec pri izdelavi uporabljal zdravju škodljive snovi. Poskrbite, da je leseno pohištvo (pa tudi lesene igrače, ki jih grizejo!) zaščiteno z laki na vodni osnovi in/ali prebarvano s proizvodi, izdelanimi iz lanenega ali konopljinega olja. Če bo tla krasila preproga, naj bo iz naravnega materiala, saj malčki veliko časa preživijo na tleh, takšne preproge pa so ob stiku s kožo veliko bolj prijetne kot tiste iz umetnega materiala. Pri izbiri materialov za otroško sobo je dobro pomisliti tudi na to, da so malčki razigrani, da večkrat kaj polijejo po tleh in da se tu in tam tudi kaj raztrga. Tako naj bo material trpežen in odporen na podobne vsakodnevne »nesreče«.