Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

V hrani uživamo tudi z očmi – Lestenci

V hrani uživamo tudi z očmi - Lestenci

Zbirališče: kuhinja

Kuhinja že od nekdaj velja, kot prostor, kjer se zbirajo družinski člani, da skupaj kuhajo, jedo ali le preživljajo čas. Zaradi tega mora imeti veliko lastnosti, biti mora: praktična, funkcionalna, udobna in vabljiva. Pri tem je pomembna izbira pohištva, a odločilno vlogo igra razsvetljava. Da bo taka, kot mora biti, pa je o tem potrebno razmisliti in načrtovati že pred novogradnjo ali prenovo.

Koraki načrtovanja razsvetljave

Kuhinja je po navadi razdeljena na dve osnovni coni oz. območji: delovno, torej del kjer se hrana pripravlja in del, kjer se v hrani uživa- jedilnico. Oba dela pa je potrebno primerno osvetliti. Idealna osvetlitev kuhinje je sestavljena iz:

  • osnovne osvetlitve
  • delovnih luči
  • osvetlitve jedilne mize
  • razpoloženjske razsvetljave

Da lahko različno uporabljena območja postavimo v »pravo luč« je pomembna prav vsaka vrsta razsvetljave. Opremisidom s svojo ponudbo zadovolji vse vaše potrebe.

Osnovna osvetlitev

V nobeni kuhinji naj ne bi manjkala osnovna osvetlitev, ki jo daje razsvetljava pod stropom. V ta namen uporabimo osnovne stropne luči z velikodušnim, prosojnim ali navzdol odprtim senčnikom. Ne glede za kakšno se odločite, najpomembneje je, da boste lahko brez težav odstranjevali umazanijo in maščobe. Za osnovno osvetlitev je priporočeno 300 lumnov na m².

Delovna osvetlitev

Delovna površina mora biti povsod dobro osvetljena- in to velja tudi za domačo kuhinjo. Svetloba v delovnem območju, kjer pripravljate večerjo, krasite rojstnodnevno torto…mora biti čim bolj svetla. Za osvetlitev delovne površine je priporočljiva nevtralna bela svetloba s svetlobnim tokom 500 lumnov na m². Idealno osvetlitev dajejo luči približno 70 do 80 cm nad delovno površino.

Osvetlitev jedilne mize

Luči za osvetlitev jedilne mize naj dajejo toplo, belo svetlobo, da ustvarjajo prijetno vzdušje. Za mehak in topel sijaj uporabite žarnico, ki ustvarja razpršeno svetlobo. Lestenec nad jedilno mizo naj ne visi prenizko, saj tako ovira pogled med prisotnimi. Najprimernejša je višina 60 – 70 cm od mize. Luči nad jedilno mizo naj svetijo s približno 300 lumni na m².

Razpoloženjska razsvetljava

Da bo vzdušje v prostoru, kjer se veliko zadržujemo čim bolj prijetno, dodamo okrasne luči. Na okenski polici, delu jedilne mize, kuhinjskem elementu…nameščene majhne okrasne luči s svojo toplo svetlobo ustvarjajo prijetno vzdušje in domačnost. Majhne stoječe ali stenske razpoloženjske luči, naj svetijo z nizkim številom lumnov (pod 200 lm²)

Izbira prave žarnice

K razsvetljavi sodi tudi izbira žarnice. Ob izbiri LED sijalk bomo morali sicer seči globlje v žep, a je življenjska doba neprimerno daljša od recimo življenjske dobe fluorescentne kompaktne sijalke, pa še stroški električne energije bodo manjši. Poleg potrebne jakosti oz. količine svetlobe – lumnov (lm², lumen je enota za merjenje svetlobnega toka in opisuje moč svetlobe, ki prihaja iz svetlobnega telesa) je potrebno na žarnici oz. sijalki preveriti tudi njeno moč (kaže koliko električne energije sijalka potrebuje za delovanje in je izražena v vatih – W). Pri izbiri sijalke igra pomembno vlogo tudi temperatura barve bele svetlobe (izražena v Kelvinih – K). Sijalke svetijo s toplimi ali hladnimi toni (specialne LED sijalke lahko spreminjajo ton bele barve od tople do hladne s pomočjo regulatorja- dimmerja). Odvisno od območja, ki ga osvetljujemo, izberemo v kuhinji za:

  • osnovno osvetlitev in osvetlitev jedilne mize toplo, nežno rumeno barvo (do 3500 K)
  • delovno osvetlitev močnejšo nevtralno belo barvo (med 3500 K in 5500 K), saj manj utruja oči

Svetila, ki jih v kuhinji rabimo, pa vedno izberemo na stil opreme. V kuhinji, predvsem pa v jedilnici se skoraj vedno uporabljajo viseča svetila – lestenci. Pri nas lahko izbirate med raznovrstnimi lestenci in sicer od klasičnih do takih modernega dizajna. S tem nepogrešljivim elementom boste pri opremi prostora zagotovo naredili piko na i.