Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Svetila so pomembna za prijetno vzdušje v vašem domu

Svetila so pomembna za prijetno vzdušje v vašem domu - Naslovna slika

Si predstavljate hišo brez dobre osvetlitve? Morda se vam zdi to zgolj dizajnerski kliše, vendar je dobra osvetlitev resnično vse. Osvetlitev vpliva na celoten ambient in vzdušje v prostoru. Če bo osvetlitev pravilna, se bo videz prostorov v vašem domu bistveno izboljšal. Izbira pravilnega svetila je torej zelo pomembna.

KUHINJSKA SVETILA

Osvetljava kuhinje je po navadi zadnja stvar, kateri posvetimo veliko premisleka, ko dizajniramo kuhinjski prostor, vendar ta je za lep izgled in funkcionalnost kuhinje nujnega pomena. S pomočjo prave razsvetljave lahko poskrbite, da manjše kuhinje delujejo večje in popolnoma spremenijo razpoloženje v kuhinji. Pomembno je, da se za želeni načrt razsvetljave odločite, ko je gradnja kuhinje še v začetni fazi. Če boste odločitev prelagali predolgo bo ostala le zamisel z omejenimi možnostmi.

Dober sistem kuhinjske razsvetljave potrebuje dva elementa: žarečo, delovno svetilo, brez senc, ki je varno za pripravo in kuhanje ter atmosfersko osvetlitev za ustvarjanje ambienta, poudarjanje arhitekturnih značilnosti in zmanjševanja občutka, da je kuhinja zgolj funkcionalen prostor. Razglejte se po svoji kuhinji in razmislite o aktivnostih, ki se bodo dogajale v vsakem kotičku kuhinje. Prostori, kjer režemo in pripravljamo hrano, kot sta umivalnik in prostor nad grelno ploščo, potrebujejo delovno svetilo, medtem ko prostori, kot je jedilnica, potrebujejo poudarjeno, ambientalno razsvetljavo za razpoloženje. Če se bodo ljudje pogovarjali z vami v kuhinji, medtem ko vi kuhate, boste želeli, da sedijo v mehkejši svetlobi ter se tako lažje sprostijo.

Če boste izbrali viseča svetila, bodite pozorni na višino stene. Pazite, da luč ne bo iz stropa visela previsoko ali prenizko. Velja pravilo, da spodnji del luči visi 30-50 cm pod standardnim 2,5 m stropom. To velja prav za vse prostore v hiši oziroma stanovanju. Če pa boste viseča svetila uporabili nad jedilno mizo, pa upoštevajte pravilo, da naj bo od spodnjega dela luči in do mize 70-85 cm.

SVETILA ZA KOPALNICO

Tako kot kuhinja, tudi kopalnica zahteva pravilna in udobna svetila. Nenazadnje je to prostor, kjer poskrbite za večino telesnih potreb, začnete svoje jutro ter se po dolgem dnevu sprostite in pripravite za spanec. Zato je pomembno, da ta prostor opremite v razkošno zatočišče. Primerno osvetljena kopalnica je pomembna tudi zaradi varnostnih razlogov. Kad, tuš, ogledalo in umivalnik vsi potrebujejo različne izbire osvetljave, vendar mora biti splošen dizajn osvetljave kopalnice eleganten in povezan.

Za večino opravil, kot so ščetkanje zob, umivanje las, negovanje in ličenje, boste potrebovali izvrstno, belo svetilo, ki ne oddaja veliko senc. Zato vam svetujemo, da imate pri ogledalu na vsaki strani svetila, ki vam bodo pomagala pri vsakdanjih opravilih. Za nego telesa in kopanje običajno zadostuje ambientalna svetloba. Najboljše je imeti svetilo z možnostjo nastavljanja zatemnitve. Tako si boste zgodaj zjutraj ali pozno zvečer v kopalnici ustvarili prijetnejšo svetlobo, ki ne bo moteča za vaše zaspane oči.

SVETILA ZA SPALNICO

Čeprav so spalnice namenjene predvsem spanju, ni mišljeno, da so ves čas temne. Spalnica mora imeti kombinacijo tako prenosnih, kot tudi vgrajenih svetil, da lahko izvajamo opravila, kot so oblačenje in branje. Poleg tega bi morala razsvetljava v spalnici ustvariti mirno in sproščujoče vzdušje za pomiritev. Če dobro premislite, ideje za razsvetljavo, ki se nanašajo na preostanek vašega doma, veljajo tudi za vašo spalnico.

Pomembno pa je, da prostor osvetlite v slojih. Najbolj osnovni sloj je splošna ali ambientalna osvetlitev, ki omogoča varno premikanje po prostoru in služi kot podlaga, na katero boste lahko nalagali ostale sloje osvetlitve. Potrebujete tudi svetila za opravila, ki dopolnijo splošno razsvetljavo tam, kjer potekajo drobne aktivnosti, kot so branje, oblačenje ali nanašanje ličil. Poudarjena razsvetljava pa, kot je omenjeno v imenu, služi poudarjanju arhitekturnih značilnosti, umetniških del ali drugih osrednjih točk. Nazadnje, dekorativna osvetljava ustvari žariščno točko, preko vgrajene opreme ali svetlobe, ki jo oddaja (vzorec na steni). Ta bo v vaši spalnici ustvarila prav posebno vzdušje, seveda pa jo lahko uporabljate tudi v drugih prostorih v vaši hiši.

Pri načrtovanju osvetljave v svoji spalnici imejte v mislih dva namena, ki ju želite doseči – obilica in prilagodljivost. Številna svetila z nižjo električno močjo so bolj zaželena kot eno samo, močno svetilo. Prav tako ne pozabite na regulatorje svetlobe. Vgradnja slednjih vam lahko pomaga pri ustvarjanju razpoloženja, ko se pozno zvečer pripravljate na spanje.

Ne pozabite premišljeno postaviti svetil na hodnike in predvsem stopnišča, saj je osvetlitev teh, posebej ponoči zelo pomembna. Primerno jih je osvetliti tudi iz strani.

Seveda pa niso pomembne samo oblike svetila ampak tudi izbira žarnice, ki je povsem odvisna od vašega okusa. Halogenske, fluorescenčne in LED žarnice so vse na voljo v toplih ali hladnih barvah. Te izberite glede na vzdušje, ki si ga želite v prostoru pričarati.

NAŠA PONUDBA SVETIL

V naši ponudbi svetil imate na voljo ogromno izbiro. Svetila so proizvod danskega proizvajalca svetil Nordlux. Pod njihovo streho sodelujejo številni dizajnerji, ki oblikujejo brezčasna svetila. V naši kategoriji lahko izbirate med notranjimi svetili in zunanjimi svetili. Slednje se potem še delijo na različna zunanja svetila in senzorska svetila. Ta so opremljena s senzorjem, ki ob vaši prisotnosti prižge svetilo. Med njimi je veliko stilov in oblik, ki bodo uresničili vse vaše dizajnerske želje.

Svetilo 8169
Svetilo 8578

V ponudbi notranjih svetil pa imate na voljo stenska, stropna in ostala svetila. Med stenskimi svetili lahko izbirate še med reflektorskimi svetili, ki so posebej priročna v spalnici, ko berete knjigo ali v pisalni sobi.

Svetilo 6065
Stensko svetilo Cyclone

Med stropnimi svetili lahko najdete reflektorska stropna svetila, platfonjere in spot svetila. Slednja so koristna, če imate nizki strop, saj jih lahko vgradite v strop. Plafonjere so večje in ponujajo bolj ambietno svetlobo. Med stropnimi svetili lahko izbirate še med pendami za svetila in tako pustite svoji domišljiji, da izbere svojo.

Svetilo 6885
Svetilo 1095
Svetilo 3713
Svetilo Askja Penda

Nazadnje imamo za vas, v ponudbi raznih svetil, še namizna, stoječa in viseča svetila. Za učinkovito pripravljanje hrane imamo posebno izdelana kuhinjska svetila, prav tako imamo posebna izdelana svetila za vašo kopalnico. Nismo pa pozabili na vaše malčke, saj imamo posebno izdelana svetila tudi zanje.

Namizno svetilo 4948
Stoječe svetilo Nexus 10
Viseče svetilo Strap 36
Svetilo 5737
Svetilo 2322
Talno svetilo Pato
Svetilo 4571

 

Upamo, da bo z našo pomočjo izbira primernih svetil za vaš dom vsaj malo enostavnejša ter da ste dobili kakšno dobro idejo. Če potrebujete dodatne nasvete ali imate kakršnakoli vprašanja se lahko obrnete na nas na elektronski naslov info@opremisidom.com ali na telefonsko številko 051 418 318. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.