Skandinavski navdih 23. 1. 2016 – objavljeno v: Nasveti

Skandinavski stil notranjega opremljanja je priljubljen pri zelo široki populaciji ljudi, saj deluje tako lahkotno, pa vendar tako očarljivo. Odlikujejo ga enostavnost, uporabnost, eleganca ter lepota. V takšnem prostoru se počutimo domače, hkrati pa takšna kombinacija naravnost očara naše čute.

Značilnosti tega dizajna so svetloba – svetle, sveže barve, čiste, geometrijske linije arhitekture in pohištva ter kombinacija različnih stilov in obdobij. Prostor stiliramo z veliko zanimivih predmetov, ki pritegnejo oko, vendar s pravo mero, brez krame. Vsak kos naj bo nekaj posebnega in naj ima priložnost, da se ga opazi. Ko opremljamo prostor v tem stilu je pomembno, da ne izbiramo pohištva za opremo enega prostora iz iste kolekcije (na primer: komplet mize in stolov), pač pa z malo kreativnosti povežemo v celoto elemente različnih stilov, med seboj kombiniramo različne kose pohištva.

Barvna paleta, ki jo uporabljamo je bela, umazano bela, golobje siva ter blagi natur toni. K tej paleti lahko dodamo še pastelno barvo, ki bo dodala prostoru mehkobo. Bela barva sten pomaga definirati prostor in deluje kot belo platno, na katerega dodajamo kanček ljube nam barve, optično naredi prostor prostornejši in svetlejši. Tla pri skandinavskem dizajnu naj bodo lesena, najboljša izbira so svetla tla, bodisi v naravni barvi lesa, lahko pa so tudi bela. Material, ki naj bo v prostoru opažen je les. Tega postavimo v vse mogoče »smeri«, na tla, na stene, na strop, bodisi v obliki oblog ali kot umetniške dekorativne elemente.

Izjemno pomembno nalogo pri skandinavskem notranjem oblikovanju ima tudi osvetlitev, ki naj bodo raznolika, posebna, manjkati pa ne sme ambientalne razsvetljave. Za ambientalno osvetlitev uporabljamo stenska, talna in namizna svetila. Naravno svetlobo v prostor privabijo tudi okna, ki pa naj ne bodo opremljena z zavesami. Skadinavci imajo namreč zelo radi stik med notranjim in zunanjim prostorom, zato praviloma ne uporabljajo zaves, uporabljajo pa tekstilije kot so odeje ter okrasne blazine različnih tekstur ter različne moderne preproge.

Eden največjih skandinavskih oblikovalcev pohištva je Arne Jackobsen, katerega pohištveni kosi so še vedno navdih mnogim sodobnim oblikovalcem.

1. Jedilniški stol Marcus, 2. Jedilniška miza Victoire, 3. Kuhinja Suny, 4. Stropno reflektorsko svetilo Avenue, 5. Viseče svetilo Nexus

Stol Macus je novejša različica stola “The 7 Chair”, ki ga je leta 1955 dizajniral danski oblikovalec Arne Jacobsen.

1. Sedežna garnitura Spirit, 2. Namizno svetilo Respect, 3. Počivalnik Earl, 4. Jedilniška miza Hidalgo, 5. Viseče svetilo Chief, 6. Jedilniški stol Marcus, 7. Klubska miza Tina, 8. Stoječe svetilo Vanila,

9. Preproga PRS 650

Svetilo Vanila je različica svetila, ki ga je leta 1957 dizajniral danski oblikovalec Arne Jacobsen pod imenom “Table Lamp”. Kolekcija Vanila zaobjema tudi stenska in namizna svetila istega dizajna, svetila pa so dobavljiva v večih barvah. Dve leti pred tem izdelkom je oblikoval stol “The 7 Chair”, katerega novejša različica je stol Marcus. Jedilniška miza Hidalgo je navdih dobila od Jacobsenove mize “Desk” iz leta 1955.

1. Namizno svetilo Respect, 2. Preproga REL 150, 3. Sedežna garnitura Archimede (dobavljiva tudi v beli barvi), 4. Klubska mizica Kornelija, 5. Klubska mizica Sidney

1. Jedilniški stol Flex, 2. Preproga NOB 372, 3. Viseče svetilo Slope, 4. Jedilniška miza Spice

1. Dnevna soba Art 2. TV enota Pik 3. TV enota Cine 4. Jedilniški stol Delta 5. Klubska mizica Hen 6. Viseče svetilo Fascino  7. Jedilniška miza Nordic

Danski oblikovalec Hans J. Wegner je leta 1950 oblikoval stol imenovan “Y-chair”, katerega novejša različica je stol Delta.

Več objav