Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Preproge

Preproge

Osnovna funkcija preprog že dolgo ni več zgolj pokrivanje tal, da nas ne bi zeblo v noge. Z njimi lahko namreč popolnoma spremenimo sobo, ji damo moderen ali klasični pridih, v prostor pa vnesemo prijetno atmosfero. V številnih domovih postanejo preproge tudi osrednje točke za zbiranje družine, saj ustvarjajo tako toplino pod nogami kot tudi tisto med družinskimi člani.

Vrste preprog delimo glede na kraj nastanka, tehniko izdelave in vrsto vzorca, izdelane so iz volne, bombaža, svile ali umetnih vlaken (polipropilen, najlon ali poliester). Poznamo klasične, nomadske, kilimi tkane preproge, antik in ekskluzivne, namenjene dražjemu in posebnemu okusu, saj v njih najdemo vpletene tudi dragulje ali pozlačene niti. V novejšem obdobju cveti tudi proizvodnja industrijsko narejenih tekstilnih oblog za tal iz klobučevine.

Primer preproge v dnevni sobi

Kako izberemo primerno preprogo?

Svetla reproga za v dnevno sobo

Dnevna soba

Dnevne sobe so osrednji del doma, v katerem se družinski člani največkrat zadržujejo in družijo. S primerno preprogo lahko dnevno sobo popolnoma preobrazite, v notranjo opremo z njo vnesete potrebno teksturo, v povezavi s pohištvom, zavesami, blazinami in drugimi dodatki pa ustvarite popolno celoto.

Če ste se sicer v dnevni sobi držali enobarvne palete, si lahko pri dodatkih in preprogah privoščite več razigranosti: z izbiro malce drugačne, pisane ali netradicionalne oblike preproge pa ustvarite vizualno zanimivost.

Ob postelji v spalnici mora biti preproga

Spalnica

Spalni prostor si zelo težko predstavljamo brez preproge. Le pomislite, kako prijetno je zjutraj noge s postelje postaviti na nekaj mehkega in toplega. Dan se tako začne na pravo noto, brez mrzlih nog.

Velikost preproge v spalnici je ponavadi odvisna od velikosti postelje. Lahko se odločite za eno večjo, ki jo položimo pod posteljo, ali pa za dve manjši, ki ležita vzdolž ležišča.

Izbira barve je odvisna od tega, kaj želite: če bi radi spalnico polepšali, naj se barva preproge sklada s pohištvom in barvo sten, če želite, da izstopa in prostor poživi, naj bo barva živahna, nasprotna tisti, ki krasi stene. V primeru, da so stene živahne barve, pa se odločite za bolj naravne tone preproge, ki bodo prostor umirile.

Primerne preproge za v otroško sobo

Otroška soba

Otroci se največ igrajo na tleh, zato je kakovost preproge, ki jo izberete za otroško sobo, zelo pomembna. Večja preproga je lahko osrednji del celotne sobe, lahko pa se odločite tudi za več manjših in z njimi ustvarite različne »predele« sobe – prostor za igro, prostor za učenje, prostor za spanje.

Pri izbiri barv ste lahko bolj drzni kot v drugih prostorih, bolj kot so barve pisane, bolj živahen bo prostor. Na voljo je ogromno vzorcev, animiranih in knjižnih junakov, avtomobilov, princesk in živali, ki krasijo preproge, tako da boste želje svojega malčka zagotovo lahko uresničili. Pozorni bodite še na to, da se preproga enostavno čisti, saj boste z njo zagotovo imeli delo vsak dan.

V predsobi moderna preproga

Predsoba

Predsoba je prvi prostor, ki ga obiskovalci vašega doma vidijo in si na osnovi njega ustvarijo prvi vtis o celotnem stanovanju, zato izberite preprogo, ki bo navdušila tako vas kot njih. Z izbiro živahnejše barve jo boste popestrili, z izbiro bolj naravnih tonov pa vanjo vnesli toplino, zlasti če so na tleh ploščice, s čimer boste omilili občutek hladnosti. Tudi tukaj bodite pozorni, da bo preproga enostavna za čiščenje, saj boste nanjo vsak dan prinesli umazanijo od zunaj.

Jedilnica in preproga

Jedilnica

Osrednji kos pohištva v jedilnici je miza, zato morate preprogo prilagoditi njej. Preproga naj bo dovolj velika, da bo na njej prostor za mizo in stole, tudi barva pa naj bo v simbiozi z njimi in barvami sten. Prava preproga bo jedilnici vlila občutek domačnosti in topline, kar je verjetno cilj prostora, v katerem gostimo prijatelje in se družimo z družino.

Za lažje vzdrževanje si omislite kakšno s krajšimi dlakami, saj jo bo zaradi bližine hrane treba očistiti večkrat kot v drugih prostorih.

Ne drseča preproga v kopalnici

Kopalnica

Pri izbiri preproge za kopalnico je najpomembneje, da nam na njej ne drsi. Prednost pred videzom ima torej funkcionalnost. Za kopalnico lahko izberete več kosov – eno preprogo za pred kabino s prho, da iz nje ne stopite na mrzle ploščice, drugo, manjšo, za k straniščni školjki. Ti dve med seboj barvno uskladite, skladata pa naj se tudi z barvno ploščic. Če je kopalnica večja, si lahko omislite še tretjo preprogo, ki jo postavite pred umivalnik.

Kako kombinirati barvo preproge s prostorom?

Barve določajo naše počutje v prostoru, z njimi pa lahko prostor optično povečamo ali zmanjšamo. Pomembno je, da barvo preproge uskladimo z barvo sten, razen v primeru, ko želimo, da izstopa in tako ustvarimo kontrast. Izbira barve preproge za posamezen prostor je odvisna od tega, kaj bi radi z njo dosegli – velika preproga v naravnih barvnih tonih sredi dnevne sobe bo ustvarila občutek domačnosti, pisana z vzorci pa eksotiko, ali pa bo sobi dala moderni pridih.¸

Kombiniranje barv na grobo delimo na tri večje skupine - enotonske harmonije (uporabimo eno barvo, a v različnih odtenkih), sorodne harmonije (kombiniramo barve, ki v barvnem krogu ležijo ena ob drugi) in kontrastne harmonije (uporaba barv, ki v barvnem krogu ena nasproti druge). Izberimo torej eno od teh kombinacij – če so stene sobe v rjavih odtenkih, lahko s preprogo z različnim odtenkom rjave sobo dopolnimo, podobno storimo z izbiro sorodne barve, ko za sobo z oranžnimi ali rumenimi stenami izberemo rdečo preprogo. Bolj drzni se lahko poigrajo s kontrastnimi barvami, pri čemer pa morate biti previdni – če imate v sobi že kombinacijo rumene in vijolične barve, bodite pri izbiri preproge bolj konservativni, saj lahko z napačnim odtenkom pokvarite vzdušje v sobi. Barvno lahko preprogo uskladite tudi z dodatki v sobi, na primer z vazami ali okvirji za fotografije, na tak način pa boste sobo povezali v čudovito celoto.

Kombiniranje barv preprog

Kako očistimo preprogo?

Temeljito čiščenje preproge je za marsikoga prava nočna mora, a če preprogo redno sesate in z nje sproti odstranjujete madeže, boste imeli manj dela, poleg tega pa to preprogi podaljša življenjsko dobo. Preproge sesajte najmanj enkrat na teden, tiste, ki so bolj izpostavljene umazanim čevljem, pa večkrat, saj kamenčki in blato, ki ga prinesete od zunaj, tkanini škodujejo. Pri pravih perzijskih preprogah morate biti previdni, saj jih je treba sesati z manjšo močjo, da ne poškodujete vlaken.

Če vam na preprogo pade hrana, ali pa po njej razlijete tekočino, jo nemudoma očistite tako, da najprej z robcem ali krpo popivnate odvečno tekočino. Pri naslednjem koraku si poleg kupljenih čistih lahko pomagate s povsem naravnimi, ki jih imate zagotovo doma: pecilni prašek pomaga proti neprijetnemu vonju, podobno deluje tudi mešanica kisa in tople vode. Mineralna voda ali tonik sta uspešna v boju proti kavnim in vinskim madežem, nekateri pri njih prisegajo na sol ali jedilno sodo, ki madež vpijeta.

Vsa čistila sprva preizkusite na manjšem delu preproge, saj tako preverite, kako se material odziva na čistilo. Na voljo imate suhe praške ali pa šampone, pri katerih pa je sušenje preproge daljše. Manjše preproge, zlasti tiste iz kopalnice, lahko operete v pralnem stroju. Če bodo madeži preveč trdovratni za domače, ročno pranje, jo boste morali na čiščenje odpeljati k strokovnjaku, ali pa bo ta prišel k vam na dom, kar je dobra zamisel zlasti, ko govorimo o preprogah prestižnih znamk in kakovosti.

Primer preproge v dnevni sobi