Prijavi se v naše spletne novičke in prihrani 30 eur ob nakupu nad 300 eur. Občasno te bomo razveselili z uporabnimi informacijami in kakšnim lepim popustom! Prijavi se zdaj.

Kje pa ti sediš?

Če se mnogokrat omenja, kolikšen del svojega življenja človek preživi leže, pa je prav tako jasno, da je posameznik vedno več časa v sedečem položaju – na omenjeno dejstvo vplivajo tako novodobne službe kot preživljanje prostega časa, prehranjujemo pa se tako več ali manj sede.

Zato se bomo tokrat osredotočili na jedilniške stole in vam v nadaljevanju podali nekaj zares koristnih in zanimivih informacij, ki vam lahko olajšajo naslednji njihov nakup – presenetile vas bodo zlasti skorajda neomejene možnosti, ki pridejo z različnimi stili in tipi stolov ter materiali za njihovo izdelavo.

Poglejmo najprej tri osnovne tipe jedilniških stolov.

Stranski stoli oz. stoli brez naslonjala

Stranski stoli so ena izmed najenostavnejših oblik tovrstnih sedal, njihovo mesto pa je praviloma ob daljših straneh mize. Narejeni so iz različnih materialov, denimo iz lesa, kovine ali plastike, v uporabi pa najdemo tako oblazinjene kot neoblazinjene variacije.

Pravila se zadnje čase spreminjajo, zato jih najdemo tudi na ožjih koncih miz, kjer tradicionalno kraljujejo stoli z naslonom.

Stol za jedilnico brez naslonjala

Jedilniški stol z naslonjalom za roke

Tovrstni stoli so seveda praktični zaradi svoje najopaznejše lastnosti, saj omogočajo naslon posameznikovih rok, katere bi moral ta sicer položiti na samo mizo, jih držati v zraku ali pa na svojih kolenih. Postavljeni so na začetek oziroma konec mize oziroma na njene ožje konce – tako so iz hierarhičnega vidika postavljeni tam, kjer naj bi formalno gledano sedel nadrejeni.

Jedilniški stol tipa ‘Parsons’

Ta stol je bil prvič narejen v 30-tih letih prejšnjega stoletja. Zasnovan je bil z namenom ohranitve udobja in uporabnosti ob hkratni izločitvi dizajnerskih vplivov, ki so vladali (do) takrat.

Trenutno ima ‘Parsons’ status priljubljene oblike sedišč tako na ravni javne (gostinstvo, hotelirstvo) kot zasebne uporabe, saj ga odlikujejo čiste in enostavne linije, katere omogočajo vključitev v najrazličnejše pohištvene zasnove. Takšen stol je navadno oblazinjen in prevlečen z najrazličnejšimi materiali, ki segajo od usnja pa vse do raznih tkanin.

Materiali sedišč

Razumljivo je, da v 21. stoletju obstaja na pretek materialov, ki so vključeni pri izdelavi pohištva. Izognili se bomo zapletanju in neskončnemu naštevanju ter omenili tiste najpogostejše in najpriljubljenejše materiale, iz katerih so narejena sedišča jedilniških stolov:

  • Les – povsem pričakovan material, zato ga omenjamo kot prvega. Daje vtis topline in domačnosti, zato so mnogim sedišča na stolih iz takšnega materiala najbolj pri srcu,
  • Pletenje – pletena sedišča prinašajo duh retra in tradicionalnosti, zlasti, kadar so narejena iz naravnih materialov. Seveda pa dandanes najdemo tudi obilo sedišč iz pletenih sintetičnih materialov.
  • Kovina – stoli iz raznih variacij kovine so trpežni in so lahko ob posrečenem dizajnu zelo dobra izbira.
  • Oblazinjena podlaga – kanček udobja nikoli ne škodi, tudi zato imamo na voljo oblazinjena sedišča.
  • Plastika – plastična sedišča z mnogokrat pripadajočimi deli iz istega materiala so dandanes precej priljubljena. Tukaj lahko pretehta tudi cenovna dostopnost.
  • Usnje – tudi usnje prinaša kanček tradicije. Za tiste, ki te tradicije zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne marajo, pa se vedno lahko najde njegova sintetična imitacija.
Material sedišča jedilniškega stola

Ob pregledu materialov sedišč pa se nam že začenja svitati, koliko različnih možnosti nam pravzaprav ponuja nakup jedilniških stolov.

Iskanje primernega stola za vas si lahko olajšate na naši spletni strani, kjer lahko po zelo obsežnem ‘salonu’ potujete kar od doma – priročen iskalni filter pa vam omogoča, da svoj izbor zožate glede na želen cenovni razred, barvo in novost artikla. Ob kliku na izbran jedilniški stol pa sledi kratek še opis z navedenimi možnimi barvami, naveden je proizvajalec, dimenzije, priporočena obremenitev stola, njegova teža in višina sedišča, cena in roka dobave.

Različni stili jedilniških stolov

Za konec preletimo še razne stile, ki spremljajo izdelavo jedilniških stolov. Vse bolj je prisoten t.i. sodobni stil, ki pravzaprav pokriva različne usmeritve ustvarjanja, denimo čedalje bolj priljubljeni minimalizem. Preidimo na tradicionalni stil, je pravzaprav priljubljen v vsakem obdobju. Zanj velja, da prinaša bogat slog, z mnogimi detajli, uporabljen material izdelave ogrodja jedilniškega stola pa je največkrat les. Za oko zelo zanimiv je rustikalni stil, kjer les mnogokrat ostaja v naravni obliki, nepoliran, oblike pa največkrat niso strogo začrtane. Nazadnje omenimo še moderni stil, kjer je pri zasnovi jedilniškega stola znova prisoten minimalizem, pomembna pa sta tako oblika kot funkcija.

Stol je eden izmed najpomembnejših elementov stanovanjskega pohištva. Mora biti udoben, funkcionalen in se obenem skladati s preostalimi elementi v prostoru. Pri izbiri jedilniškega stola si zato vzemimo čas in se odločimo povsem po svoji presoji.